Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba ve Škoda Auto se po Vánocích rozjede až 10. ledna

Diskuze (1)

Výroba v automobilce Škoda Auto se po vánočních svátcích rozjede až 10. ledna. Výrobní linky se před svátky zastaví 22. a 23. prosince. Uvedl to týdeník Škodovácký odborář.

Důvodem delší odstávky je podle něj rozhodnutí z koncernu Volkswagen a také nutnost provést plánované investice. V automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku bude tradiční vánoční volno jako každoročně jen jeden týden, řekl ČTK mluvčí. Stejná bude i odstávka v kolínské Toyotě.

Škoda Auto podle odborů požadovala, aby byla na dny bez výroby naplánována dovolená, odbory to ale odmítaly. "Vyjednali jsme pro tyto dny překážku na straně zaměstnavatele s náhradou 80 procent průměrné mzdy, což představuje denní výdělek," uvedl předseda podnikové rady Jaroslav Povšík. "Platí, že kdo v tyto dny nemá smysluplnou práci, tak má překážku na straně zaměstnavatele, firma to akceptovala," dodal.

Montáže budou v roce 2022 nabíhat ranní směnou v pondělí 10. ledna, některé provozy, které musí zajistit karoserie do výroby, například svařovny nebo lakovny, se ale rozjedou již noční směnou z neděle na pondělí 10. ledna, dříve začnou fungovat i některé provozy lisoven. V provozu komponent se budou lidé do práce vracet již v prvním týdnu příštího roku.

V automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku bude tradiční vánoční volno jako každoročně jen jeden týden. "Poslední výrobní směna před svátky bude odpolední ve čtvrtek 23. prosince. Po Novém roce máme v plánu začít výrobu první pracovní den, tedy v pondělí 3. ledna," řekl mluvčí závodu Petr Michník.

Ani v kolínské automobilce Toyota se neplánuje delší volno, odstávka začne 23. prosince a potrvá do 2. ledna, tedy podobně jako každý rok, řekl ČTK mluvčí Tomáš Paroubek.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice. Během letošního roku musela několikrát výrazně omezit či zcela zastavit výrobu kvůli nedostatku čipů. Firma očekává, že do konce letošního roku kvůli nedostatku dílů vyrobí zhruba o 250.000 vozů méně. Automobilka Škoda Auto v období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard Kč) ze 469 milionů eur před rokem.

Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - rohYpnol
17. 12. 2021 10:29
PR Škody z nás dělá totální idioty?
Nutnost provést plánované investice???

Tvl. neměli na to náhodou půl letošního roku co nevyrábí ale rozváží polotovary na letiště a odstavné plochy po celé zemi??