Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyrobí Cybertruck jen roboti? Tesla se s tím už jednou spálila

Stanislav Kolman
Diskuze (23)

Tesla Model 3 měl být první vůz vyráběný téměř bez zásahu lidské ruky. Pokus se nezdařil, přesto se Elon Musk této myšlenky nevzdal.

Automobilce Tesla první pokus o výrobu auta zcela pomocí robotů úplně nevyšel. Krátce po startu produkce Modelu 3 musela firma nahradit automatizace skutečnými lidmi, kteří jednotlivé úlohy dokončovali.

Právě to je období, které Elon Musk nazval jako “produkční peklo”. Tesla se tehdy dostala do časového skluzu, z čehož pramenilo i nedodržování původně slíbených termínů. Dalo by se očekávat, že se americká automobilka poučila a na výrobu pomocí robotů ve velkém na nějaký čas zanevře. Ale kdepak. K plně automatizované produkci by se mohla vrátit s novým pick-upem Cybertruck.

Podle zámořských analytiků se Tesla poučila z chyb s Modelem 3 a je znovu připravena na plně automatizovanou výrobu. V případě Cybertrucku by to mělo být snazší, jelikož má jednodušší tvary i konstrukci. To by narozdíl od konvenčně tvarované “trojky” mělo zjednodušit montáž, při které už by nebyly tolik potřeba lidské ruce.

Tesla zatím takové rozhodnutí oficiálně nepotvrdila, podle některých spekulací mu ale nahrává i nastolená cenová politika. Tak nízkou základní cenu vstupní varianty by si prý Tesla nemohla dovolit, kdyby výrobu neobstarávaly automatizované stroje.

Jen připomeňme, že Musk naplánoval příjezd Cybertrucku na rok 2021, přičemž nejvýkonnější verze má dorazit o rok později. Objednávat jej nicméně můžete už nyní, a pokud se chystáte do Spojených států, není vyloučeno, že ho potkáte v reálném provozu. Elon Musk horkou novinku občas vyveze do ulic a vždycky je z toho velké pozdvižení, které si zvídaví fotografové nenechají ujít. Zatím ale není jasné, jak moc se sériový vůz ve srovnání s konceptem změní.

Stanislav Kolman
Diskuze (23)

Doporučujeme

26. 3. 2020 13:59
Re: Konkurenční prostředí
:yes:
26. 3. 2020 13:34
Re: Čo hovorí tento článok?
A za tím mají firmy problém sehnat lidi, co by ty roboty alespoň servisovali. Kdyby měli dělat práci za roboty, klesně výrazně výroba.
26. 3. 2020 08:34
Konkurenční prostředí
Víte co je fajn na kapitalismu? Když je podnik nekonkurenceschopný, tak druhý podnik zaujme jeho místo. Pokoušet se o další úroveň robotizace je tah na branku, jak od Jardy Jágra :-) Inovovat a jet co nejdéle na bleeding-edge, je jasná strategie. Jinak se nelze prosadit mezi stoletými monopoly. Jen ať do toho jdou a podaří se jim to.

Mám zkušenost s prací na lince v automotive. Vyráběl jsem středové opěrky do VW Polo. Práce to byla monotónní, náročná na zápěstí a veškeré klouby v prstech. Šedivé depresivní prostředí, vysoké procento kuřáků. Žádný osobní rozvoj, žádné pozitivní vyhlídky.

Jen ať to vyrábí roboti, potenciál lidí je jinde než u pásu.
Avatar - Barrichello
25. 3. 2020 16:54
Re: Podstata článku
https://www.autoforum.cz/…ocilo-samo-auto/

Kvalita sama že jo :-)
Avatar - Barrichello
25. 3. 2020 16:53
Re: Musk
Nevypadá to, skla fugasovi, teda pardon Elonovi stále nejdou, stále nejdou https://www.autoforum.cz/…ocilo-samo-auto/

:-) :-)