Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mexická policie má dostat 15 Cybertrucků, prý tak uspoří miliony

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Zatímco mexické kartely se prohání ulicemi v improvizovaně pancéřovaných pick-upech, mexická policie by měla dostat odolné Cybertrucky.

Když Elon Musk prezentoval novou Teslu Cybertruck, zdůrazňoval mimo jiné i její mimořádně odolnou karoserii. Ta by měla být vyrobena z 38x pevnější oceli, než je běžné. Dveře na pódiu odolaly několika ranám z  bouracího kladiva a nechyběly ani záběry z testů, kdy měla karoserie odolat dokonce i střelbě.

Musk původně sliboval i nevídaně odolná skla, která však během demonstrace nevydržela náraz ocelové koule. Musk se později pokusil celý trapas vysvětlit – a to evidentně úspěšně. Cybertruck si totiž během pár týdnů objednalo přes 200.000 zákazníků, včetně dvou policejních oddělení.

Jako první se objednávkou Cybertrucku pochlubilo policejní oddělení v Dubaji, které kromě jiných automobilových skvostů provozuje například i Nissan GT-R nebo Bugatti Veyron. Dalším zákazníkem by se však mělo stát policejní oddělení v mexickém městě Ciudad Valles.

Starosta města Adrián Esper Cárdenas byl zřejmě natolik ohromen vlastnostmi vozu, že z vlastních peněz složil vratnou zálohu 1.500 dolarů na patnáct vozidel – tedy 100 dolarů za kus. Stejně jako ostatní zákazníci přitom ani zástupci mexické policie netuší, kdy vlastně produkční Cybertrucky dostanou.

Během tiskové konference pak Cárdenas uvedl, že pro pro policejní oddělení objednal deset modelů ve střední konfiguraci, která slibuje dvojici elektromotorů, dojezd cca 482 km, akceleraci z 0 na 97 km/h za 4,5 sekundy a maximální rychlost až 190 km/h.

Zbylých pět vozů by pak mělo být dodáno ve vrcholné konfiguraci, která má pod kapotou dokonce tři elektromotory. Zrychlení z 0 na 97 km/h tak zvládne za 2,9 sekundy a maximální rychlost dosahuje až 210 km/h. Vůbec nejpůsobivější hodnotou je však udávaný dojezd, který by se měl pohybovat okolo 800 km.

Cárdenas však Cybertrucky neobjednával kvůli válce s kartely, ani kvůli jejich působivé akceleraci. Hlavním důvodem má být vysoký točivý moment, díky kterému zvládne elektrický pick-up táhnout cisterny s vodou i kontejnery na sběr odpadu. Kromě policejní služby tak zřejmě Cybertrucky čeká práce všeho druhu.

Cena za patnáct Cybertrucků by se měla vyšplhat na cca 848.500 amerických dolarů, což je cca 19.244.000 Kč. Starosta však věří, že se pořízení Cybertrucků nakonec vyplatí. Provoz elektrických vozidel by měl totiž přinést úspory až 1.2 milionů dolarů (cca 29.219.000 Kč), odhaduje Cárdenas. Starosta navíc doufá, že by mohl od Muska dostat nějakou tu slevu.

Ondřej Mára
Diskuze (16)

Doporučujeme

3. 1. 2020 15:17
Hmmm
Předpokládám, že je mexická policie dostane zadarmo ... neumím si představit, že by si ten krám někdo dobrovolně koupil ... ;-\
3. 1. 2020 09:02
Re: Tomu rozumím
hmmm, mas pravdu ... to ma nenapadlo, my bad
Avatar - Mikesus
3. 1. 2020 07:36
Re: Tomu rozumím
Tady nekdo nechape ironii?
3. 1. 2020 02:42
Re: Tomu rozumím
"tak urcite" :-)

1l benzinu tam stoji menej ako 20 MXN ( mexicke peso ) ... a jedno mexicke peso stoji cca 0,048 EUR ... cize 1l benzinu v mexiku stoji asi 25 CZK ... to je asi 20x menej ako uvadzas
Avatar - _Karel_
2. 1. 2020 17:24
Re: kdo to koupí v Čr
??? Test čeho? Prototypu, co je v Americe? Odkud jsi sem spadl? Zatím se ani nemluví o prodeji v Evropě.