Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobu v evropských závodech pozastaví i Ford

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Stejně jako řada dalších automobilek působících v Evropě, i Ford se nakonec rozhodl pozastavit výrobu kvůli problémům spojeným s novým koronavirem.

Společnost Ford oznámila dočasné pozastavení výroby automobilů i motorů ve svých závodech v kontinentální Evropě, upozornil web Automotive News. Produkce v německých závodech Kolín nad Rýnem a Saarlouis, stejně jako v rumunském závodu Craiova, by měla být zastavena ve čtvrtek 19. března.

Automobilka má v Evropě ještě španělský závod ve Valencii, jehož produkce však byla zastavena již v pondělí. Důvodem byly pozitivní testy tří zaměstnanců na nákazu novým koronavirem.

Dopad koronaviru na naše zařízení byl dosud naštěstí jen omezený, ale jeho dopad na naše zaměstnance, obchodníky, dodavatele a zákazníky, stejně jako na evropské společenství jako celek, je bezprecedentní,“ uvedl prezident Ford of Europe Stuart Rowley.

Vzhledem k dramatickému dopadu, který má probíhající krize na evropský trh a dodavatelský průmysl – spolu s nedávnými kroky zemí k omezení nezbytného cestování a osobního kontaktu – dočasně zastavujeme výrobu v našich hlavních výrobních závodech kontinentální Evropy,“ uvedl Rowley.

Ford doufá, že uzavření továren bude jen krátkodobé. Současně ale dodává, že o době uzavření bude rozhodovat několik faktorů. K těm by mělo patřit další šíření nového koronaviru, omezení nařízená EU i jednotlivými vládami, schopnost dodavatelů udržet přísun komponent, atd.

Otevřeny zatím stále zůstávají britské závody Fordu ve městech Bridgend a Dagenham, které vyrábí pohonné jednotky. Tyto závody dodávají vznětové jednotky do Turecka, kde Ford vyrábí užitkové vozy, i do USA, kde jsou využívány britské vznětové V6 pro model Ford F-150. Motory z těchto závodů však odebírá i společnost Jaguar Land Rover.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme