Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyzkoušeli jsme speciální tablet řidiče: K čemu vlastně slouží?

Matouš Jelínek
Diskuze (18)
Navigovat, natáčet, ale i sledovat polohu – to vše umí nové zařízení Tablet řidiče. Zkusili jsme jej.

Už vám nestačí současné vybavení vozu? Díky moderním technologiím lze i starší auto snadno dovybavit rozličnými funkcemi známými z nejnovějších modelů. Umožní to například Tablet řidiče, který nově nabízí bazar AAA Auto. Zařízení za 5666 korun jsme vyzkoušeli.

V krabičce s logem prodejce ojetin najde uživatel solidně působící dotykové zařízení s hliníkovým tělem a sedmipalcovým displejem. Jde o tablet Symfony Easy Nav 3 se systémem Android, do kterého však prodejce nainstaloval unikátní aplikaci. Ta pochází z pera vývojářů Vítkovice IT Solutions a měla by nabídnout komplexního pomocníka na cesty.

Výběr možností v nabídce je opravdu pestrý – máme zde navigaci, možnost sledování provozu Rodos, přímý kontakt do bazaru, instrukce pro řešení rozličných situací i možnost tísňového volání. V přístroji je totiž vložena karta SIM, díky níž může tablet permanentně komunikovat s okolím. A to zdaleka není vše.

Navigaci pro autobazar dodali čeští specialisté z Dynavixu – ano, jde o zařízení s vtipnými hláškami Pavla Lišky nebo Tomáše Matonohy. Funguje bezvadně, nově umí dopravní hlášení a umožňuje i stahování map přímo do přístroje. Škoda že licence na plnou verzi platí jen půl roku, pak se funkce omezí. Šikovným pomocníkem je i podsložka Vozidlo, kde si řidič může archivovat údaje o závadách a termínech technické kontroly s tím, že přístroj jej upozorní na nutnost opětovné návštěvy STK.

Asi nejzajímavější je ale možnost v případě potíží přímo kontaktovat tísňovou linku 112 nebo asistenční služby 1224. Tablet v tomto případě odešle nejen údaje o vozidle, ale i jeho polohu. Jde o podobný princip jako u systému e-Call. Jelikož však přístroj není napojen přímo na vozidlo, musí signál vyslat sám řidič. Skvělá je i sekce Instrukce – zde jsou třeba informace o poskytování první pomoci nebo postup při řešení dopravní nehody. Zaujme rovněž program dopravní výchovy pro děti – byť se ani v tomto případě nejedná o plnohodnotnou verzi. Za tu je nutné připlatit. Podobné je to i s možností diagnostiky vozidel – uživatel si musí zakoupit zvlášť bluetooth čtečku OBD a aplikace jej jen přesměruje do bezplatné verze programu Torque, kterou lze stáhnout do jakéhokoliv chytrého zařízení. Na podobném principu funguje i nahrávání okolí – takzvaná černá skříňka. Využívá se zde námi mnohokrát doporučovaná aplikace DailyRoads Voyager.

U testovaného vozidla jsme vyzkoušeli i další vychytávky, které je však nutné dokoupit zvlášť a dodává je společnost True Trac. Konkrétně šlo o systém sledování, jehož instalace vyjde na osm tisíc a měsíční poplatek činí 288 korun. Pak jsme mohli v aplikaci vidět, kde a jakou rychlostí se právě vozidlo pohybuje, nebo kde bylo v minulosti. Data lze využít i pro vedení knihy jízd.

Bezchybně fungovala také kamera, jejíž obraz se promítne na displeji. Zařízení s vysílačem wi-fi stojí velmi solidních 1499 Kč – lze doplnit i interiérovou kamerou za 2347 Kč.

Celkově se nám nápad tabletu řidiče líbil. Možností nabízí opravdu nespočet. Byli bychom ale ještě více nadšeni, kdyby aplikace obsahovala plné verze programů, na které odkazuje. Je také nutné počítat s náklady na provoz. První kvartál užití je zdarma, pak se však hradí poplatek 108 Kč měsíčně.

Ceník
Tablet řidiče 5666 Kč
Licence + datová karta SIM 150 MB 108 Kč/měsíc
Licence + datová karta SIM 400 MB 240 Kč/měsíc
Data nad rámec paušálu 36 Kč/10 MB
Deaktivační poplatek 600 Kč

Plusy

  • Všechny informace na jednom místě
  • Slušné zpracování

Minusy

  • Nutnost dokupovat licence programů
  • V balení chybí držák tabletu

Matouš Jelínek
Diskuze (18)
24. 3. 2017 07:59
Blbost
Zbytečně vyhozené peníze, na co taková blbost...v dnešním světe chytrých telefonů které už mají v sobě snad vše, není potřeba zbytečně vyhazovat peníze za další krám. >:D
21. 3. 2017 22:07
škoda peněz
Tak jako kdybych stál v autobazaru a rozhodoval se mezi tím, jestli vezmu o čtyři litry dražší a lepší auto, nebo jestli si za tu čtyřku koupim tablet, tak bych se na tablet z vysoka vys..... >:D
21. 3. 2017 21:56
Re: Speciální tablet
Radši tablet, než GPS...Jestli je tohle ta technologie, která bude konečně fungovat a nebude se furt sekat...jako málo co mě vytočí tak jako gpska, už jsem dvě vyhodil z auta >:-[]
21. 3. 2017 21:22
hmm
Tak jestli mi to někde v bazaru přidají jako dárek k autu, tak proč ne, ale jinak smartphone to má taky, jenom si stačí koupit držák na sklo
Avatar - KubikCv
19. 3. 2017 22:59
Re: Speciální tablet
zadarmo? Možná tak v Here mapách a podobně :-) U letitýho Beckera se za aktualizace platí