Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácná edice monster míří do Evropy! Charger a Challenger hlásí konec zlaté éry

Lukáš Volšický
Diskuze (18)

Dodge odhaluje speciální edici „Swinger“ také pro Evropu. Exkluzivnější Charger a Challenger se na starém kontinentě objeví ve velmi omezeném počtu a budou mít tradiční atmosférický vidlicový osmiválec. Představují konec zlaté éry.

Nejslavnější éra amerických muscle cars se blíží ke konci. Dodge postupně představuje finální edice osmiválcových modelů Charger a Challenger s marketingovým pojmenováním „Last Call“ a doposud byly hlavně pro Američany. Teď si však vzpomněl i na silnou evropskou komunitu obdivovatelů detroitského železa a připravil pro ni speciální edici Swinger, které se na starém kontinentě objeví v omezeném počtu.

Nová speciální edice Swinger, inspirovaná minulostí, bude dostupná pro Charger i Challenger. Zakládá na populárních osmiválcových modelech R/T Scat Pack Widebody a je charakteristická dvojicí zelených exteriérových barev F8 Green nebo Sublime Green. Stylingovými doplňky pak jsou emblémy „Swinger“ spolu se zlatými doplňky a zlatými 20“ koly v odstínu Gold School. Ty ukrývají výkonné brzdy se šestipístkovými třmeny Brembo.

Specifická zelená se objevuje také v interiéru, kde najdeme sedadla čalouněná kombinací kůže Nappa a Alcantary se zelenými akcenty. Automobilka to standardně doplňuje dekorativním obložením z umělého dřeva Mod Grain, zeleným kontrastním prošíváním a zeleným znakem Swinger na palubní desce.

Video se připravuje ...

Dodge u nových speciálních edic pro Charger a Challenger nezveřejnil podrobnější technickou specifikaci, ale oba modely zřejmě mají tradiční atmosférický 6,4litrový benzinový osmiválec s nejvyšším výkonem 362 kW (492 koní). Standardem obou vozů je osmistupňová automatická převodovka a pohon zadních kol, díky němuž mohou pálit pneumatiky po desítkách. O tomhle americké muscle cars jsou!

Dodge Charger a Dodge Challenger v limitované edici Swinger se v Evropě objeví v omezeném počtu 55 kusů. Americká automobilka je bude prodávat skrze oficiální importéry a zřejmě si bude vybírat, komu je prodá. Zájemci obdrží cenovou nabídku až po schůzce u prodejce. Speciální edice Swinger přitom není novinkou, protože se na domácím trhu představila už v loňském roce.

Lukáš Volšický
Diskuze (18)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 9. 2023 11:30
Re: Konec zlate ery
Akorát že ten EV žádnej zvuk nedá, leda z repráčku. To si můžu doma na PC zahrát závody, zvuk si pustit z repráčků a ušetřím úplně nejvíc ne.

Na co elektromobil :-) :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
20. 9. 2023 11:29
Re: Konec zlate ery
Co se týče rozměrů a výkonů je Charger a 300C přímá konkurence aut jako MB E, BMW 5x, Audi A6,A7, atd.

Samozřejmě nenabízí tak luxusní materiály a takové možnosti konfigurace, protože cena je někde jinde a navíc primárně o tom muscle cars nejsou.
20. 9. 2023 11:16
Re: Konec zlate ery
Koukam, ze muscle-cars maji k EV fakt blizko.
:D :D
V EV si taky vypnes radio a uzivas si... ticho.
EV je taky o stylu - COOOOL. :yes:

Vic nez 90 s EV taky moc nejezdis.
:D

A bokem neni problem, treba u Ioniqu 6 nebo MG4 atp.
:-O
20. 9. 2023 11:11
Re: Konec zlate ery
Těžko to 1:1 sronávat. Charger je asi o 20 cm delší než Camry. Hraje roli i koncepce a technika. Byť Charger vypadá na první pohled spíš obyčejně, stojí na základu MB E a vyberou si ho spíš lidi co rádi řídí. Něco trochu jako u nás kdo si místo naloženého Superba koupí BMW 3 nebo BMW 5 v obyčejné verzi. Jen ve státech obyčejná verze znamená klidně atmo V8 :D

U Camry to bude čistě tuctová volba, asi se dá říct taková Octávka s tříválcem v našich poměrech. Středně velké SUV v US znamená nějak 4.8 - 5.3m, u nás se na tom končí. Nejprodávanější auta (pickupy/trucky a SUV) ve státech mají okolo 6m.

EX30 má 4,23m, takže to má prostě uplně jinou cílovku a i kdyby bylo s V8, tak to nebude žádná alternativa pro majitele Chargeru nebo Duranga. A samozřejmě takhle malé auto má lepší nebo stejnou dynamiku se slabšími motory, to vidíme i u spalováků u nás. Vezmi si Mercedes A45S AMG vs M550i s V8. Proto tady vytahovat menší auta, je úplně mimo. Velikostně bych srovnával spíš s Teslou S, tam věřím že si zákazníky, kteří nelpí na pohonu a kupují si jen "lepší sedan", přetahují.
Avatar - Barrichello
20. 9. 2023 10:13
Re: Ceny těchto vozů už budou jen stoupat
Volha se nevyrábí, ale údajně by se mohla začít dělat příští rok, přebrandováním nějakého čínana.

takže volhu jen jako veterán