Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Viper RT/10 ve vzácné barvě Emerald Green hledá nový domov. A překvapivě není drahý

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Americký Dodge v letech 1991 až 1995 vyrobil celkem 6.709 viperů, ale pouze 441 z nich mělo vzácnou zeleno-modrou barvu Emerald Green. Jeden z nich je teď na prodej a není dražší než obyčejnější červené kousky.

Začátkem devadesátých let přinesla rivalita amerických výrobců jednu z největších automobilových legend všech dob. Dodge se rozhodl konkurovat úspěšnému Chevroletu Corvette a spolu s inženýrem Carrollem Shelbym i továrnou Lamborghini vyvinul Viper. Americkou zmiji, jakou ve světě proslavil hulvátský vidlicový desetiválec i nekultivované jízdní vlastnosti. Už první Viper vyžadoval opravdu zkušenou ruku řidiče.

Vůbec prvním modelem z úplného počátku devadesátek byl Dodge Viper RT/10 s osmilitrovým desetiválcem o 298 kW (400 koních) a 630 newtonmetrech a šestistupňovým manuálem. Kultovní sportovní roadster se začátku produkce je charakteristický červenou barvou, ale během přibližně čtyřleté produkce se vyráběl i v jiných výrazně zajímavějších barvách. A jedna z nich se teď objevila na prodej.

Tmavě zelený odstín s nádechem modré se jmenuje Emerald Green a za celou produkci prvního Viperu RT/10 se objevila na pouze 441 kusech. Továrna v americkém Detroitu tehdy vyrobila celkem 6.709 kusů, z nichž většina byla červených a černých. Dalšími barvami v nabídce byly žlutá, bílá, modrá, stříbrná a dva odstíny šedé. Nejméně se přitom vyrobilo stříbrných Viperů – pouze 127.

Video se připravuje ...

Vraťme se však k Viperu z aktuální nabídky amerického prodejce Art & Speed z Tennessee. Vzácnou zelenou barvu kombinuje s koňakovým interiérem a vypadá opravdu fantasticky! Ikonický sporťák tak vypadá jako mnohem luxusnější roadster, než kdy byl. Skvělá jsou i mohutně vypadající třípaprsková hliníková kola a charakteristické výfukové koncovky vystupující ven těsně před zadními koly.

I po skoro třiceti letech je zelený Viper RT/10 z roku 1994 v až dokonalém stavu. V minulosti byl v rukách pouze dvou majitelů a dnešní prodejce (už třetí majitel) jej v posledních jedenácti měsících nevyvezl z klimatizované garáže. Celkem tak má najetých pouhých 15.514 kilometrů. A ačkoli je ve sběratelsky atraktivní kondici, ani není extrémně drahý.

Exkluzivní Dodge Viper RT/10 v zeleném odstínu Emerald Green je na prodej za „pouhých“ 59.900 dolarů. V českých korunách je to bezmála 1,4 milionu korun. Když se kouknete do evropských i amerických inzercí, zjistíte, že není nijak předražený. Stojí přibližně stejně, jako obyčejnější červené kousky.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
16. 9. 2023 19:45
Kladivo na evropské sportáky
a abolutní americká legenda. :yes: :yes: Ten zvuk motoru je prostě perfektní, na srazech si to vždycky vychutnám. :yes: :yes: :yes: