Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendární Nissan Skyline GT-R z filmové série Rychle a zběsile je na prodej. Řídil ho Paul Walker

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Jedna z dalších šancí vlastnit velký kus automobilové historie.

Tento Nissan Skyline GT-R (R34) se objevil ve čtvrtém díle filmové franšízy Rychle a zběsile z roku 2009. V ulicích Los Angeles byl řízen tragicky zesnulým Paulem Walkerem a soupeřil s vozy BMW M5 (E39) a Nissan Silvia. 

Konkrétní kus je z roku 2000, takže měl v době natáčení už něco za sebou. Paul Walker měl přitom jako velký fanoušek Skyline GT-R zásadní vliv na vývoji a úpravách tohoto modelu, vyvedeného v exteriérové modré barvě Bayside. 

Video se připravuje ...

Nejprve požádal japonskou společnost Kaizo Industries o odstranění všech přebytečných nálepek, poté nechal vyměnit červená mlhová světla za bílé. Do interiéru byl na Walkerovo přání přidán velký monitor na palubní desce, na kterém se zobrazovala trasa pouličního závodu. 

Seznam úprav dirigovaných slavným hercem nezůstal pouze u kosmetických vylepšení. Vůz dostal tlumiče Nismo, ochrannou klec, titanové vzpěry, mezichladič Turbonetics, nárazník Nismo Version II s bočními prahy, brzdy Rotora,  devatenáctipalcová kola Volk Racing RE30, volant Momo Sport Alcantara, pedály Nismo V-Spec, hudební jednotku Sony, závodní sedadla OMP nebo výfukový systém Nismo NE-1. 

Mezi zajímavosti patří fakt, že závodní sedadlo OMP na místě řidiče je zachováno ve stejné poloze, ve které bylo užíváno během natáčení. To znamená, že je nastavené přesně podle Paula Walkera. 

Těsně po natáčení bylo vozidlo zabaveno americkými úřady kvůli tomu, že nikdy nedošlo k oficiálnímu prodeji na americkém území. V roce 2012 byl vůz po několika právních tahanicích konečně vydán a byl poslán do Německa, kde se nyní nachází. 

Video se připravuje ...

Právě po této nepříjemné historii vyzývá prodejce Bonhams potenciální kupce, aby si zjistili, zda tento vůz může být registrován ve státě, ve kterém se nacházejí. Prodejce dále radí, že i přes provozuschopný stav tohoto kousku by měl majitel zvážit důkladnou servisní prohlídku, pokud se rozhodne s vozem jezdit. 

Bonhams u inzerátu neuvádí odhadní cenu, ale na základě prodejů jiných kusů modelu Skyline GT-R, a také s přihlédnutím k zajímavé filmové historii tohoto exempláře, se může jednat o částku pohybující se okolo pěti milionů korun.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme