Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Williams představuje svůj výjimečný podvozek pro elektromobily

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
Williams Advanced Engineering za využití zkušeností z vývoje pro šampionáty Formule 1 a Formule E navrhl a postavil kompletní podvozek pro elektromobily, který uvádí pod označením FW-EVX.

Williams Group, kterou nejvíce proslavila její účast v kolotoči Formule 1, v němž její stáj působí od druhé poloviny sedmdesátých let dvacátého století, se stále více snaží prosadit i v oblasti vývoje vozidel pro běžný silniční provoz.

Za tímto účelem provozuje od počátku tohoto desetiletí divizi Williams Advanced Engineering, poskytující své služby řadě automobilek při vývoji jejich nových modelů. Prvním projektem této divize byl Jaguar C-X75, zatímco k těm nejnovějším patří na loňském autosalonu v Ženevě představený elektrický supersport Vanda Dendrobium.

Zcela ve své režii nyní Williams Advanced Engineering představuje plně funkční koncept podvozku pro elektromobily, do nějž se promítly dosavadní zkušenosti divize s vývojem pro monoposty Formule 1 a Formule E.

Základem konceptu podvozku pojmenovaného FW-EVX je platforma s prakticky plochou podlahou, která je vyrobena z kompozitních materiálů a hliníkových slitin, jsou v ní uloženy akumulátory a nese přední i zadní nápravu. Podvozek FW-EVX může být osazen až čtyřmi elektromotory a lithium-iontovými bateriemi s kapacitou 80 kWh.

Zvláštní pozornost si zaslouží ramena zavěšení kol, která jsou vyrobena z uhlíkových vláken, z nichž je 80 procent recyklovatelných. Do své finální podoby jsou tyto komponenty údajně lisovány za pouhých 90 sekund. Výroba nemá být dražší než u tradičních hliníkových výkovků, ale výsledné díly mají vynikat až o 40 procent nižší hmotností.

Williams Advanced Engineering vystaví podvozek FW-EVX na veletrhu JEC World v Paříži ve dnech od 6. do 8. března letošního roku. Následně se má pokračovat na jeho dalším vývoji, a jestli se jej někdy dočkáme u sériových elektromobilů, má záležet na zájmu ze strany automobilek.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
6. 3. 2018 13:50
Re: výjimečný podvozek
ok. :-)
6. 3. 2018 13:42
Re: výjimečný podvozek
Myslíš tú zmienku o údajnom údaji? Tak tú som v tej záplave technických informácii fakt že tak nejak prehliadol... Takže v tomto pohľade už beriem tvoj horný príspevok skôr za sarkastický a dlžím Ti ospravedlnenie. Tak teda sorry, moja otázka mala smerovať na niekoho iného. ;-)
6. 3. 2018 13:01
Re: výjimečný podvozek
>:D >:D No, že bych se to třeba dočetl v tom článku ? >:D >:D
6. 3. 2018 12:52
Re: výjimečný podvozek
Rozmýšľam, ako si prišiel k tým 90 sekundám.
Avatar - lamal
6. 3. 2018 10:42
Re: výjimečný podvozek
ok moze byt... vynimocne je asi blbe slovo hlavne v spojeni s williamsom