Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha YN50 Neo´s: nový padesátkový Neo´s opět v prodeji (představení)

Roman Daněk
Diskuze (8)
Malý skútr Yamaha Neo´s se dříve dělal ve dvou verzích: menší padesátka a větší stovka, ale postupem času se oba modely přestaly vyrábět. Japonský výrobce motocyklů malý padesátkový skútr inovoval a opět jej zařadil do prodeje.

Malý skútřík Yamaha 50 NEO´s vypadá na první pohled velmi kompaktně, ale zákazníky by mohl lákat sloganem z jedné české pohádky: „Já jsem malej, ale šikovnej...“ Svým vzhledem a čtveřicí tlumených barev je dost nenápadný, takový neutrální malý motocykl pro všechny věkové kategorie. NEO´s nemá žádné karosářské módní výstřelky či ostré dynamické linie. Sází spíše na jednoduchost a obliny.

Hlavní změny oproti předchozí generaci jsou patrné na masce, která dostala modernější a dynamičtější tvary a čirou optiku směrových světel. Řidič jistě ocení lépe tvarované sedlo a sportovnější zpracování podsedlových plastů. Snad největší změna je patrná na přístrojové desce, kde byl analogový tachometr nahrazen jedním kulatým sdruženým digitálním panelem, na kterém je ukazatel rychlosti, stavu paliva, hodiny a počtu ujetých kilometrů. Nová kulatá palubka je lemována potřebnými kontrolkami.

Pod sedlem je kromě úložného prostoru na helmu a další drobnosti i malý dvoutaktní jednoválec o objemu 49 cm3. Vzduchem chlazený agregát měl u předchozí generace výkon 3 kW (4 k) v 6 500 ot./min a maximální točivý moment 4,9 Nm nastupoval v 5 850 ot./min. I když Yamaha neuvolnila oficiální údaje o síle motoru, myslím, že nebudou odlišné od předchozí verze. Přenos výkonu na zadní kolo má za úkol automatická odstředivá spojka a variátor.

O odpružení skútru Neo´s 50 stará teleskopická vidlice se zdvihem 70 mm vpředu, vzadu je jednoramenná kyvka s bočním tlumičem. Dvanáctipalcová litá kola jsou na přední ose brzděna kotoučem o průměru 190 mm s jedním třmenem od firmy Brembo, vzadu je bubnová brzda.

Yamaha YN50 Neo´s je už k dostání u všech autorizovaných dealerů v české republice za cenu 47 550 Kč (vč. DPH). Zákazníci mají na výběr ze čtyř barev: Fine Silver (stříbrná), Mistral Grey (šedá), Artic Blue (světle modrá), Neptune Blue (tmavě modrá).

Technické údajeYamaha YN50 Neo´s (2008)
Celkové rozměry1 840 x 770 x 1 245 mm
Rozvor / výška sedla1 275 mm / 793 mm
Motor, objem2dobý jednoválec, 49 cm3
Vrtání x zdvih49 x 39,2 mm
Kompresní poměr11,5:1
Chlazenívzduch
Převodovkaautomatická odstředivá spojka, variátor
Rozměr a typ kol12palcová, litá
Rozměr pneu (vpředu/vzadu)120/70 R12, 130/70 R12
Brzdy vpředu1x kotouč, průměr 190 mm
Brzdy vzadu1x buben, průměr 110 mm
Přední vidliceteleskopická vidlice, zdvih 70 mm
Zadní odpruženíjednoram. kyvná vidlice, boční tlumič, zdvih 60 mm
Nádrž6,1 l
Suchá hmotnost82 kg
Cena (srpen 2007)47 550 Kč

Roman Daněk
Diskuze (8)
Avatar - hattori_hanzo
15. 8. 2007 19:32
Re: neoNeo´s
Stihnul,ale tak napůl...Dostal jsem bodyček,ramenem mu rozrazil zrcátko,trošku se proletěl ale nic vážnýho mi nebylo,jen jsem byl pobouchanej! ;-) Motorka dopadla hůř,ale nic kritickýho takže se to za odpoledne dalo dohromady a jezdilo se dál.Opravovat se může celou zimu! ;-) :yes:
Avatar - delphino
15. 8. 2007 17:13
Re: neoNeo´s
jako uplně natvrdo, nebo stihnul ještě cuknout zpět? jestli nestih tak doufám že jsi skončil ještě dobře
Avatar - hattori_hanzo
15. 8. 2007 16:23
Re: neoNeo´s
Ještě jsem zapomněl na rukavice,ale tím už fakt končím...no...možná ještě peněženku...a Tatranku... >:D Chtěl bych bundu! :-( V tričku se dá sice masírovat před holkama odpoledne na bulváááru,ale když to pak chci večer na okresce domů trošku osolit,tak to s drkotajícíma zubama moc nejde! ;-\ Mimochodem jaký Sprintery jsi měl na mysli?Já měl s jedním Mercedesem Sprinterem dost nepříjemnej zážitek,když mě přehlídl že jedu vedle něj a odbočil! 8-s
15. 8. 2007 16:11
Re: neoNeo´s
Co bys víc chtěl? Přilbu na hlavu, lékárničku do ruky a hurá na Sprintery >:-[]
Avatar - hattori_hanzo
15. 8. 2007 15:41
Re: neoNeo´s
Za SR50 jsem Neose vyměnil! >:D Na druhou stranu ani ta Aprilie není dokonalá - pod sedlo nacpu přilbu,lékárničku a tím končím,sedlo spolujezdce je asi tak centimert tlustej molitan(ale tam nejezdím,takže mi to může bejt jedno >:-[] )a ty zrcátka jsou snad ještě ze starý Regaty! >:D