Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za alkohol zabavení auta. Nový zákon v Polsku je „postrach řidičů“

Marek Bednář
Diskuze (17)

Polské řidiče bude od jízdy pod vlivem alkoholu od března odrazovat riziko trvalé ztráty vozu, a to i když nezpůsobí žádnou nehodu. Zpřísňují se i další tresty v souvislosti s alkoholem a způsobením nehod.

Navzdory hrozbě vysokých pokut se pořád nacházejí lidé, kteří řídí pod vlivem alkoholu. V Polsku se ročně stane takových nehod zhruba 100 tisíc. Země tedy sahá k naprostému extrému – za jízdu pod vlivem alkoholu řidiči zabaví auto, které následně může natrvalo propadnout státu. Novelizaci trestního zákoníku s touto novinkou podepsal prezident Andrzej Duda a od 14. března letošního roku vstoupí v platnost.

Podle něj bude řidiči, který bude přistižen při jízdě s více než 1,5 promile alkoholu v krvi, zadržen automobil, a to bez ohledu na to, zda způsobil nehodu, či nikoliv. Policie vůz zadrží až na 7 dnů, během kterých soud rozhodne, zda vůz propadne státu.

Video se připravuje ...

K propadnutí nemusí dojít, pokud řidič např. pod vlivem alkoholu nezpůsobil nehodu, uvádí web Moto.rp.pl. Naopak pokud řidič nehodu způsobil, propadnutí vozu je jisté, stejně jako pokud se jedná o recidivistu – pokud byl řidič přistižen při jízdě pod vlivem alkoholu s hodnotou nad 0,5 promile podruhé během dvou let.

Pokud auto patří někomu jinému, než podnapilému řidiči, existuje alternativa – řidič bude pokutován ve výši aktuální průměrné tržní hodnoty daného modelu. Nebude se tedy hodnotit stav a hodnota konkrétního kusu; to by v případě, že vůz při nehodě utrpěl velkou škodu, výrazně nahrávalo řidiči-přestupci.

Novela také zpřísňuje trest vězení za způsobení nehody pod vlivem alkoholu s těžkým ublížením na zdraví či smrtí. V prvním případě to bude 3–16 let žaláře, v druhém 5–16 let. A o vůz může řidič přijít i v případě, že ujede od nehody, a to bez ohledu na to, zda ji způsobil pod vlivem alkoholu.

Marek Bednář
Diskuze (17)

Doporučujeme

8. 2. 2024 18:46
Efektivita sankcí a účel
Podle mě by se zákony měli více soustředit na samotnou ovlivněnou schopnost řídit. Člověk co je opilí a sedne za volat je prostě ignorant co nemá komplexní uvažování. Pokud je schopen riskovat život svůj i svého okolí tak pochybuji, že si uvědomí nějakou sankci navíc. Navíc lidi mohou být ovlivěni mnohými dalšími látkami jako jsou léky nebo legální věci například tabák siberia po kterém se člověku co na to není zvyklí může motat hlava a tím potencionálně ohrožovat okolí stejnou mírou. Napřiklad když místo enerťáku si dám trochu kratomu z https://www.batar.cz/ za účelem zvýšení energie i soustředěnosti, ale pokud si ho dám hodně a budu z toho uvolněný tak si na svých schopnostech výrazně ubírám a to už je podle mě problém. Měl by se hlídat především stav řidiče bez ohledu na látku. Navíc obecná metrika ani není přesná, někdo s 0,5 promile ve finále může být bezpečnější než já jakožto téměř abstinent s 0,2 promile. Čímž řidiče zvyklé lidi na alkohol nechci nějak obhajovat.
Avatar - kari.laz
5. 1. 2024 09:50
Re: Vedlejší efekt
Myslím, že autopilot Tesly označil za nebezpečný i jeho tvůrce a každý kdo se na něj spoléhá je jelito které by mělo přijít o papíry už z principu. I ten vožralej drží volant a kourá před sebe, místo aby si tam dělal svačinu, nebo co tam Teslisti když nesledují provoz a svěří svůj i cizí život nepodarku od Tesly dělají.
Alkohol za volant nepatří a souhlasím s tvrdým postihem, jen hledat spásu v takové konině, jako je "autopilo" je snad minimálně stejná hovadina, minimálně v dnešní době.
Avatar - Emel
5. 1. 2024 08:54
Re: ludi asi nic neodradi
Myslím, že nulová tolerance je trošku overkill... mimochodem, naše Ministerstvo zdravotnictví vydalo závazné stanovisko, že obsah alkoholu v krvi do 0,24 promile nemá na chování řidiče za volantem žádný vliv. Já chápu že je "výchovné" mít v zákoně tu nulu... ale takové ty 0,1 jsou fakt o ničem.
https://www.auto.cz/…tva-nevadi-22160
Avatar - Emel
5. 1. 2024 08:48
Re: Vedlejší efekt
Myslím, že autopilot Tesly jezdí líp, než značná část řidičů za střízliva (jako že třeba 10-20%)...
Avatar - kruskar
5. 1. 2024 08:25
Aby nebyla polovička
Poláků do roka zavřená v kriminálu....