Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zamilují si ve Spojených státech také hatchbacky? Zájem o ně roste!

Michal Fokt
Diskuze (6)
USA byly vždy baštou velkých sedanů, SUV a pick-upů. Ale to by se mohlo brzy změnit, poptávka po pětidveřových modelech strmě vzrůstá.

Nemůže být pochyb o tom, že USA je země zaslíbená SUV a pick-upům, zdá se, že tahle auta to mají v Severní Americe jistá, ať se děje, co se děje. Má to ale určité nevýhody, i zde klesá zájem o kupé a sedany, což je trend, který známe i z naší části světa. USA však má nové favority - hatchbacky!

Faktem je, že zájem o malá auta v USA klesá. Na tomto místě je třeba připomenout, že "malé auto" je podle amerických měřítek nejen segment B, ale i C, tedy nižší střední třída. Tato "malá auta" se v průběhu letošního roku oproti loňsku propadla o plných 25 %, ovšem současně došlo v rámci segmentu ke zvýšení zájmu o hatchbacky a to o 16 procent!

Podle KBB je to zejména zásluha novinek v podobě Chevroletu Cruze Hatchback, Hondy Civic Hatchback a Toyoty Corolla iM. Díky nim se rozrostla nabídka pětidveřáků na americkém trhu na devět a hlavním lákadlem je jejich úspornost a cenová dostupnost v kombinaci s praktičností a variabilitou SUV. Zákazníci také zjistili, že nezřídka mají pětidveřáky větší nebo alespoň srovnatelný kufr, než výrazně delší sedany.

Ikonou amerických highways se kompaktní hatche asi nestanou teď ani v budoucnu, ale mohly by v USA zachránit kategorii "malých" aut. Uvidíme, jak se trend bude vyvíjet v dalších měsících a letech.

Michal Fokt
Diskuze (6)
1. 6. 2017 09:57
Re: kia forte
nj...Amíci mají rádi v autě prostor a na délce auta cca 4-4,4m pro 4 pasažery nikdo nic lepšího než hatchback nevymyslel...vlastně jo MPV :-)
Avatar - Barrichello
1. 6. 2017 08:04
Re: pekný krúzik
Chevrolet v Evropě stále je, akorát jen s modely Camaro a Corvette ;-)
Avatar - 3_diamanty
31. 5. 2017 22:26
kia forte
ma tam tiez inak uz velmi slusne cisla a zaujem o nu z roka na rok rastie.. iste .. pomohol facelift .. kazdopadne to ze hatche v amerike idu hore .. asi nebude nahoda .. ich sikovnost je zrejma
31. 5. 2017 18:06
Re: pekný krúzik
tak opel už je prodany, takze se teoreticky otvira prostor pro navrat chevroletu do Evropy. Třeba za 5 let.
Avatar - jozephko
31. 5. 2017 17:18
Díky nim se rozrostla nabídka pětidveřáků na americkém trhu
Díky nim se rozrostla nabídka pětidveřáků na americkém trhu na devět...
Celkom slušný výber. >:D