Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zaniklé dealerství Hondy prodává inventář dílů čítající přes 90.000 kusů

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Plné sklady převážně starších dílů jsou součástí rozprodeje bývalého zastoupení Hondy. Nespočet nabízených krabic sahá od země po strop, nejstarší obsah má skoro 50 let.

Aukční portál eBay inzeruje inventář dílů čítající přes 90 tisíc originálních kusů náhradních dílů značky Honda. Součástky pocházejí ze zaniklého dealerství, po strop naplněné sklady ukrývají i poklady vyrobené už v roce 1974. Většina dobře popsaných artefaktů sedí na modelové řady kolem roku 2000 nebo starší verze Civiců, Accordů a Prelude.

Fotografie skladů zachycují ohromující počet položek uložených většinou v původních obalech. Přeplněný zdroj dílů najde nového majitele, který musí akceptovat jen dvě podmínky – uzavřené zastoupení se nachází v jordánské metropoli Ammán a dražené zásoby stojí 1,75 milionu amerických dolarů (39,4 milionu Kč).

Věci ve skladech jsou prodejné jako celek, do uzavření nemovitost sloužila společnosti General Jordanian Automobile Trading Company, což zní jako importér dílů a aut Honda do Jordánska. Firma fungovala mezi lety 1974 až 2015, ze 170 recenzí přes Google vyšly čtyři hodnotící hvězdy z pěti.

Zaskládané regály obsahují přesně 90.129 dílů, z toho připadá 76 % na hondy „zlatého věku“ (1974–2000), zbývajících 24 % sedí na pozdější vozy z let 2001–2015. Odkaz na eBay směřuje k úložišti s množstvím fotografií, pdf souborů a seznamů dílů, jordánská pobočka byla evidentně dobře zásobena a opuštěna znenadání. Zítra by mohla otevřít a dodávat vše od jednotlivých matic přes disky kol až po dveře aut.

Většina komponentů patří na nejoblíbenější modely Honda, Civic a Accord, najde se i několik skvělých nálezů jako zadní světlo Accordu z roku 1976 nebo odkládací schránka Civicu ještě o dva roky staršího. Pro Prelude byly naskladněny součástky odpovídající první až třetí generaci. Místy se povalují, kusy pasující na CRX z roku 1984, našlo by se i něco na motocykly a modely prodávané mimo tuzemský trh.

Inzerát neupřesňuje dobu kompletování takového portfolia krabic, některé obsahy mohou ležet na místě desítky let, tudíž není známa další použitelnost. Méně trvanlivé materiály jistě neodolaly stárnutí, proto jako u každého nákupu za 39 milionů je doporučována osobní prohlídka.

Předpokládá se zájem jiného importéra Hondy, teoretickým kupcem je také servisní středisko japonských vozidel anebo hodně odvážný překupník. Kontejnerové doručení prodejce zajistí za dalších 150 tisíc dolarů (3,4 milionu Kč).

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme