Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zapomeňte na nudné Toyoty. Sportovní Yaris potvrzen! Bude to hybrid?

David Bureš
Diskuze (0)
Toyota se vrací do světa rallye, z čehož chce těžit také u sériových aut. Proto chystá malý hot hatch.

Automobily značky Toyota jsou dnes známé jako velice spolehlivé, zároveň ale trochu nudné. Na mdlém charakteru se ale nyní Japonci snaží zapracovat, když na trh postupně uvedli velice extravagantní modely Mirai, Prius nebo C-HR. Nyní v tomto trendu pokračují, pracují na výkonné verzi Yarisu!

O příchodu malého hot hatche se spekulovalo již delší dobu, až nyní ho však automobilka oficiálně potvrdila, a to při oficiální prezentaci závodního speciálu Yaris WRC, se kterým se v roce 2017 vrátí na scénu světového šampionátu v rallye. Pro potvrzení nastala ideální doba, protože Toyota tvrdí, že sportovní Yaris se rallyovou verzí v mnohém inspiruje. A aby to dokázala, zveřejnila první nákres chystaného hot hatche, který svým zbarvením odkazuje právě na rallyový speciál.

Toyota však zatím neposkytla bližší detaily k plánované novince, kvůli čemuž se ihned rozjel kolotoč spekulací. Co všechno se proti běžnému Yarisu změní? Jaký motor bude pracovat pod kapotou? Kdy výkonný Yaris přijde na trh?

Odpovědi na tyto otázky zatím nemáme, pravdou ale je, že v případě motoru se nejčastěji spekuluje o nasazení přeplňované šestnáctistovky, která by vycházela z motoru pro Yaris WRC. Toyota totiž chce reflektovat svoje zastoupení ve WRC i v sériové produkci, kvůli čemuž by se použití shodné techniky nabízelo. Otázkou je nasazení hybridního pohonu, se kterým má Toyota bohaté zkušenosti. Sportovní Yaris by díky němu byl sice naprostým unikátem, zároveň by ale takové řešení výrazně zvyšovalo jeho cenovku.

Co se týče provedených změn, tak zveřejněná skica dává dobrou představu o podobě auta. Sportovní Yaris by měl poněkud překvapivě dostat třídveřovou karoserii, kterou ozdobí výrazný střešní spoiler a přepracovaná příď.

Toyota zatím ani neoznámila, jak se chystaný konkurent pro vozy typu Ford Fiesta ST a Volkswagen Polo GTI bude jmenovat. Nabízí se ale označení Yaris TS (T-Sport), které se objevovalo na výkonných verzích minulých generací Yarisu.

David Bureš
Diskuze (0)