Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zase ty airbagy... General Motors svolá téměř šest milionů aut

Diskuze (0)

Největší americká automobilka General Motors (GM) svolá 5,9 milionu vozů kvůli potenciálně nebezpečným nafukovačům airbagů od japonské firmy Takata.

Automobilka již dříve odhadla, že náklady na výměnu těchto nafukovačů dosáhnou 1,2 miliardy dolarů (téměř 27 miliard Kč).

Svolání automobilů dnes nařídil americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Automobilka se opakovaně snažila úřad přesvědčit, že opatření není nutné, protože neexistuje bezpečnostní riziko. Majitelé vozů však reagovali obviněním, že GM upřednostňuje své zisky na úkor bezpečnosti, napsala agentura AP.

Automobilka dnes uvedla, že se i nadále domnívá, že svolání vozů není podložené faktickými a vědeckými poznatky. Rozhodla se však, že "se podrobí rozhodnutí NHTSA a začne podnikat nezbytné kroky".

Nafukovače společnosti Takata dělají automobilovému průmyslu starosti již několik let. Při aktivaci totiž mohou prasknout a vymrštit do vozu kovové části. Jsou spojovány s téměř třemi desítkami úmrtí a automobilky již kvůli ním musely svolat k opravě desítky milionů vozů.

Diskuze (0)

Doporučujeme