Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zbrusu nový řadový šestiválec FCA se ukazuje na patentovém snímku

Stanislav Kolman
Diskuze (13)

O tom, že koncern FCA chystá nový řadový šestiválec, už nějaký čas víme. Po delší odmlce se o něm ale opět hovoří, tentokrát díky obrázku z patentového úřadu.

Společnost Fiat Chrysler Automobiles už nějaký čas připravuje zcela nový řadový šestiválec, jenž postupem času využije většina značek italsko-amerického koncernu. Kolem pohonné jednotky bylo nějaký čas ticho, teď se ale díky snímku z patentového úřadu stala znovu předmětem diskuzí. V galerii se na něj můžete podívat i vy.

Motor nese interní označení Tornado, a podle všeho má nabídnout výkon na úrovni osmiválce 5,7 HEMI s hladší křivkou točivého momentu. Půjde šestiválec řadový, což má přinést hladší a kultivovanější chod. Spekuluje se o mnoha výkonových variantách, přičemž síla by se měla pohybovat od 268 do 373 kW.

Přeplňovaný zážehový motor bude mít objem okolo tří litrů a dostane třeba nově navržený systém recirkulace výfukových plynů. Hovoří se také o technologii eBooster, která by měla přinést o pětadvacet procent více energie a eliminovat prodlevu turbodmychadla. V případě slabších variant se hovoří o jednom turbu typu twin-scroll, silnější verze mají dostat turbodmychadla dvě společně se zesíleným blokem.

Podle všeho půjde o motor ze stejné rodiny jako agregát Hurricane, což je přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec. Novinka však nebude jen inovovaným čtyřhrnkem se dvěma válci navíc. Kvůli zachování kompaktnosti musejí konstruktéři zapracovat na prostorově méně náročné hlavě válců. Šestiválec bude mít válce blíže k sobě i díky chybějícím ocelovým vložkám válců.

Sami jsme zvědavi, které značky a modely se zbrusu nového motoru dočkají. A ještě více po tom, co bylo oznámeno možné partnerství se skupinou PSA. Agregát tak nemusí putovat jen pod kapotu Jeepu, Alfy Romeo či Maserati, ale třeba i Peugeotu, Opelu, nebo luxusního DS. Nechme se překvapit, dokážeme si ale představit několik modelů těchto automobilek, kterým by takový šestiválec mimořádně slušel!

Stanislav Kolman
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
14. 11. 2019 22:12
Re: Barika klepne ...
za stávku můžou odbory ne GM.....

Jinaksamo GMmá taky svolávačky, třeba na brzdy na pikapy. Ale FCA má vždy něco spešl....
Avatar - speedfred
14. 11. 2019 15:14
Re: Barika klepne ...
....ale že Corvetu nerobia kvôli štrajku ti už nevadí. V GM je za každých okolností všetko OK.
Avatar - Barrichello
14. 11. 2019 13:57
Re: Barika klepne ...
No v klidu být můžeme asi jen díky tomu, že nejsou prachy na vývoj :-)

Jinak docela sranda https://www.novinky.cz/…evejdou-40303291

Fiat jede bomby
13. 11. 2019 20:05
Re: Patent ?
Veru tak! Buchli tam schému, ktorá je pre ACZ redaktorov-amatérov španielska dedina!
A tak poctivo oblafli čitateľov fotečkami autíčok :-( :-(
Avatar - speedfred
13. 11. 2019 20:05
Re: Barika klepne ...
Myslím že Barík a další z hejter-klubu môžu byť v kľude pretože pokial to nebudú predávať tak patent ostane len patentom.