Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemědělci chystají blokádu traktory, nelíbí se jim spotřební daň z vína

redakce AUTO.CZ
Diskuze (58)
Zemědělci chystají sérii blokád regionálních silnic zemědělskou technikou kvůli plánovanému zrušení takzvané zelené nafty a chystanému zavedení spotřební daně z vína.

ČTK to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. První protest se uskuteční 23. května. Šéf agrárníků nevyloučil, že by část protestu mohla být i v Praze.

Agrárníci chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat. Největší nevládní organizace českých zemědělců v polovině dubna vyzvala premiéra Petra Nečase k jednání o zachování daňových úlev u nafty a dala mu ultimátum do konce dubna. Nečas však prý dodneška na jejich výzvy nereagoval.

„Začne řetězec akcí. Budou to výjezdy techniky po okresech v České republice. Termín první akce je stanoven na 23.května od 09:00 do 11:00," uvedl Veleba. Na silnice po celé ČR by podle něj měly vyjet zejména traktory, ale i kombajny a další stroje. Blokáda se zatím vyhne dálnicím. O konkrétních místech protestů budou rozhodovat regionální agrární komory.

Zrušení zelené nafty je součástí kabinetem schváleného balíku úsporných opatření, která mají v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by platili téměř o 11 korun za litr více, a ročně by tak přišli o 1,6 miliardy korun. V případě zrušení zelené nafty by podle Veleby Česko bylo jedinou zemí v Evropské unii, kde by podobnou úlevu farmáři neměli.

V současné době platí v Česku také nulová sazba daně z tzv. tichého (neperlivého) vína. Vláda navrhuje daň deset Kč na litr vína. Zároveň by ale od daně měla být osvobozena produkce drobných vinařů, která činí zhruba 500.000 hektolitrů, tedy asi 25 procent celkové produkce.

Vinaři se spotřební daní na víno nesouhlasí. Podle tajemníka Svazu vinařů ČR Martina Půčka podobná daň v okolních zemích není. Proti zavedení daně vyhlásili začátkem dubna petici. Podle šéfa Vinařského fondu Jaroslava Machovce ji podepsalo několik tisícovek sympatizantů.

Mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček dnes v reakci na Velebovy výroky uvedl, že na obou návrzích se shodla vedení stran vládní koalice a ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) tudíž toto rozhodnutí respektuje. Co se týče zdanění vína, již koncem ledna úřad vydal zprávu, v níž vyslovil s návrhem ministerstva financí nesouhlas.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (58)
Avatar - Dylan McKay
4. 5. 2012 15:42
Re: Stop vládě!
Hele, brzdi s výrokama. Nikde nepíšu komu fandím, za toho zakomplexovanýho bolševika bych ti hned jednu vrazil. Podnikám, žiju si zatím dobře, ale vidím jak jde všechno do haj.zlu.

Nejbohatší neplatí daně- tedy rozhodně ne tady, nejchudší taky ne. Táhne to střední vrstva a ta znatelně chudne.
Nedivím se těm 80% lidí kterým vadí vláda lotrů, kde se vyměnila už polovina ministrů i kvůli podezření z korupce. Vláda která týden co týden řeší svoji existenci. Patřím mezi tu drtivou většinu.

Naopak tvé sobecké výroky rádoby pravičáka jsou směšné. Prober se.

V jednom se shodneme- 20 let ty samé ksichty.
4. 5. 2012 14:32
Re: Stop vládě!
S kryptobolševickým zakomplexovancem, kterej skřípe zuby závistí se rozumně nedomluvíš. Bohužel, i tady v týhle duskuzi vidíš, že polovina lidí uvažuje stejně nebo podobně. Je mi líto, že jsem už k tomu taky dospěl, ale Češi jsou z velké části závistiví, vypočítaví zlodějíčci, kteří než aby přemýšleli, jak si pomoct sami, tak přemejšlej, kde k čemu přijít zadarmo a bezpracně a jak připravit o něco toho, kdo si sám pomohl. Podnikatel je zloděj, *, vyžírka, podplácí, má se jako prase v žitě.....

Zejména v poslední době je mi z toho zle, za těch dvacet let se nic nezměnilo. Stále stejný ksichty, pořád stejnejn ksindl. Všem těm, co tak pořád ječej, jak chcípaj hlady, bych přál, aby to tak opravdu bylo....pak bych je rád slyšel.
4. 5. 2012 14:24
Re: Sedte doma..
To víš, že to bude tvrdit. Podobně trapáckejch výkřiků je plná každá internetová diskuze. Fascinuje mně to tvrzení a zlodějích z ODS a svatejch ČSSD a komunistech.....stačí si připomenout křišťálově čistýho Standu Grosse, díky kauze MUS ve Švýcarsku už asi víme, jak si pomohl sociálně demokratický předseda k nynějšímu stomilionovému majetku....a onen třicetiletý klaun (abychom zůstakli u automobilismu), co ho odvedli v klepetech snad přímo z ŘSD, jak pronajímal parkovišťátka a měl v trezorku lecos zajímavého, ten byl z jaké partaje? Z ODS? Ani náhodu, kdyby to náhodou nikdo nevěděl - byl to mladý a perspektivní sociální demokrat. A co soudruzi sociální demokrati v Praze - Březina a spol.. Blanka je dílo jejich a Bémovo.....a nebo soudtŕuh sociálně demokratický ředitel největší nemocnice ve střední Evropě a v Motole v Praze - kolik miliard přihrál Metrostavu tím, že si jako pražský zastupitel prosadil, aby metro vedlo až k nemocnici, ačkoliv to obnáší o několik miliard víc za nesmyslně prodlouženou trasu.....

Lidi jako DylanMcKay bych šupem odstěhoval do KLDR, pro ty i Kuby byla škoda, tam je aspoň většinu času hezky a při vší bídě a nedostatcích tam aspoň lidi nechcípaj hlady.....

Ne že by ODS vyla křišťálově čistá, lumpů je tam taky dost, stejně jako u dnešních komančů, zelených a jim podobných. A není bez zajímavosti, že ve velkém množství velkých prasáren jsou oni tak řišťálově čistí a féroví chlapci a děvčata z ČSSD namočeni s - oněmi prosťáčky tak neustále kritizovanými ODSáky.....nakonec, loni v Praze se ukázalo, že ne všichni ODSáci jsou gauneři a Svobodův geniální tah demaskoval přede všemi (kdo to ovšem chtějí vidět...), jak to ve skutečnosti je.
Avatar - FISHkaa
4. 5. 2012 08:35
Re: Parciální zájem
škoda, že před lety se nepodařilo prosadit zákon o daňových přiznáních osob s majetkem nad 10M + 90% daň z majetku, jehož příjem nedokáži vysvětlit. Tak běžný zákon v západních krajinách. Ne že by to korupci vymýtilo, ale rozhodně by jí to dost znesnadnilo...
Avatar - FISHkaa
4. 5. 2012 08:31
Re: seno a vidle zase na Prahu?
nakrásně to vidíte sami, máte přece agrární komoru v čele s Velebou, aneb šiřitelem poplašných zpráv. Proč si nejprve nezametete před tímto prahem? Nikdy sem neslyšel na toto téma stížnosti od a. komory... ;-)