Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřel Lee Iacocca, otec Mustangu a spasitel Chrysleru

Diskuze (5)

Ford Mustang, nejpopulárnější sportovní kupé posledních let, zná nejspíš každý. Věděli jste ale, kdo stál za jeho vznikem? Tím mužem byl Lee Iacocca, jedna z nejvýznamnějších postav amerického automobilového průmyslu, který se proslavil i neuvěřitelnou záchranou Chrysleru.

Lee Iacocca, syn italských imigrantů, zahájil svou kariéru v automobilovém průmyslu již v roce 1946, kdy nastoupil u Fordu na pozici technika. Velice rychle však začal povyšovat a ve věku 36 let to dotáhl až na pozici viceprezidenta značky. Právě z této pozice pak protlačoval produkci modelu Ford Mustang, představeného v roce 1964, který odstartoval novou éru amerických automobilů a stal se celosvětovou ikonou sportovních vozů.

V roce 1970 byl Icacocca povýšen na pozici výkonného ředitele automobilky, odkud dohlížel na vývoj modelu Pinto. Ovšem zatímco Mustang znamenal obrovský úspěch, Pinto se zvrhlo v katastrofu velkolepých rozměrů. Po nárazu do zadní části totiž docházelo k poškození palivové nádrže, což v řadě případů vedlo k explozím s tragickými následky. Do vyšetřování mediálně sledovaného případu se zapojil i Kongres, Ford musel svolávat nespočet vozů a Icacocca byl nakonec z pozice odvolán.

Jeho kariéra v automobilovém průmyslu tím však nekončila, ba naopak. Byl totiž dosazen do pozice výkonného ředitele automobilky Chrysler, která se tou dobou nacházela v obrovských finančních problémech. Iacocca však dokázal zařídit federální úvěr ve výši 1.5 miliardy amerických dolarů, pod jeho vedením prošla automobilka rozsáhlou restrukturalizací a došlo i na představení populární platformy K-Car, díky čemuž se podařilo automobilku zachránit před jistou smrtí.

Někteří finanční analytici popisují Iacoccovo úsilí jako jednu z největších „individuálních záchran korporace“ v celé historii amerického podnikání. Díky jeho restrukturalizaci byl Chrysler schopen splatit své úvěry, dosahující výše téměř 1.2 miliardy dolarů + úroky, ještě sedm let před uplynutím doby splatnosti. Pod vedením Iacoccy představil Chrysler modely jako Chrysler Le Baron, Plymouth Voyager nebo Dodge Caravan. Iacocca byl také zapojen do pořízení značek AMC Jeep, Lamborghini a dalších.

Iacocca si vybudoval pověst tvrdě pracujícího muže a drsného businessmana, který musel pro záchranu svých firem učinit řadu odvážných a obětavých rozhodnutí. Například během pokusu o záchranu Chrysleru si seškrtal svůj vlastní plat na pouhý jeden dolar ročně. Není proto divu, že se jeho jméno objevilo v polovině 80. let na seznamu nejrespektovanějších mužů světa za prezidentem Ronaldem Reganem a papežem Janem Pavlem II. Jeho autobiografie navíc bývá označována za jednu z nejlepší na světě. Z vedení Chrysleru odstoupil Iacocca v roce 1992, kdy odešel do důchodu.

V jeho minulosti sice zůstává několik kontroverzí, většina lidí však bude na Iacoccu vzpomínat jako na muže, který zásadním způsobem ovlivnil podobu amerického automobilového průmyslu. Lee Iacocca zemřel včera ráno ve věku 94 let ve svém domě v kalifornském Bel-Air, jak uvedla jeho dcera Lia Iacocca Assad.

Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
4. 7. 2019 10:00
Re: R.I.P. Lee
Velký, nesmírně pracovitý muž s vizí.
Jeden z úhlavních hybatelů rozvoje v automobilovém průmyslu
Čest a věčná sláva jeho památce
Avatar - CHerokee
3. 7. 2019 21:36
Re: R.I.P. Lee
Souhlas, člověk se skvělou intuicí a přehledem.
Avatar - Barrichello
3. 7. 2019 20:54
R.I.P. Lee
Lee byl jedním z nejvýznamnějším mužů v americkém auutomobilovém průmyslu, díky němu máme legendy jako Mustang, Viper a navíc v době krize zachránil Chrysler Corporation. Absolutní legenda. Čest jeho památce :yes: