Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřel Stirling Moss. Věčnému korunnímu princi formule 1 bylo devadesát

Aleš Dragoun
Diskuze (18)

Nikdy se nestal mistrem světa formule 1. Přesto je považován za jednoho z nejlepších automobilových závodníků všech dob. Sir Stirling Moss odešel na věčnost.

Stirling Moss je bezesporu legendou automobilových závodů. A právem. Podle přesných statistik vyhrál 212 z 529 klání, kterých se kdy zúčastnil. Napříč všemi kategoriemi. Byl skutečně všestranným pilotem, pro kterého byla formule 1 jen jednou z mnoha epizod. Přesto získal čtyřikrát korunu vicemistra nejvyšší kategorie a zvítězil v 16 Grand Prix započítávaných do šampionátu.A dalších 19 důležitých závodech monopostů, které se jely bez nároků na body.

První zkušenosti sbíral v půllitrové formuli 3. Ve F1 startoval na britských vozech HWM, ERA, Connaught a Cooper, než mu jeho otec Alfred, také bývalý automobilový závodník koupil Maserati 250F. Za jeho volantem (bylo nalakováno v britské závodní zelené) si udělal takové jméno, že ho angažoval tovární tým Daimler-Benz, a to nejen pro formuli 1, nýbrž i pro závody sportovních vozů.

Jedním z jeho nejslavnějších triumfů je ten na Mille Miglia 1955. Ve stříbrném Mercedesu 300 SLR jej navigoval novinář Denis Jenkinson. Právě on si připravil itinerář s vyznačenými nebezpečnými místy na trati. I přes drobnou kolizi s balíky slámy u Padovy tento šílený závod za běžného provozu ovládli. Jako druzí a poslední cizinci v historii. Jejich čas 10 hodin, 7 minut a 48 sekund již nikdy nebyl překonán. Po odchodu Mercedesu ze světa velkých závodů kvůli tragédii v Le Mans 1955 Mosse angažoval tovární tým Maserati, vytrvalostní závody jezdil také pro Aston Martin.

Pak opět střídal britská auta: monoposty Vanwall Tonyho Vandervella, soukromé coopery a lotusy Roba Walkera, jehož byl kmenovým jezdcem, v GP Británie 1959 dojel ale druhý na BRM P25 týmu British Racing Partnership. Kratičkou epizodou se stalo účinkování v domácí GP 1961, která se konala opět v Aintree. Když jeho Lotusu 18/21 odešly brzdy, sedl do Fergusonu P99 Jacka Fairmana, posledního monopostu F1 s motorem vpředu, který měl mimochodem také pohon všech kol. Oba vozy nasadil Walker, takže tady problém nebyl. Jenže střídání jezdců už bylo zakázáno a Moss se navíc v boxech nechal roztlačit, což také pravidla nepovolovala. Následovala diskvalifikace...

24 hodin Le Mans britský závodník nikdy absolutně nevyhrál, byl dvakrát druhý (1953 na Jaguaru C-Type a 1956 s Aston Martinem DB3S). Jako první jezdec narozený mimo Spojené státy ovšem triumfoval ve 12 hodinách Sebringu (1954). Řídil vůz Osca Briggse Cunninghama. Během své kariéry stanovil několik světových rychlostních rekordů v různých třídách, šlo o opravdového „chameleona“, kterému nebyly cizí ani rallye, třeba v Rallye Monte Carlo 1952 obsadil druhé místo na Sunbeam-Talbotu 90!

Moss byl nucen odejít z velkých závodů po děsivé nehodě na Velikonoční pondělí v Goodwoodu 23. dubna 1962. Ležel měsíc v kómatu a půl roku byl částečně paralyzován, ochrnul na levou stranu těla. Naštěstí bez trvalých následků,uzdravil se, ale ztratil své pověstné rychlé reakce. Do formule 1 se už nikdy nevrátil, komentoval pro televizi, ale zúčastnil se třeba dálkového maratonu World Cup Rally Londýn-Sahara-Mnichov 1974. Jezdil závody cestovních vozů u protinožců a začátkem 80. let i ve Velké Británii. Později už vyhledával jen podniky po historické vozy na pozvání pořadatelů.

Definitivní konec kariéry oznámil v Le Mans 9. června 2011. V jednaosmdesáti! Vzhledem k neuspokojivému zdravotnímu stavu se v lednu 2018 stáhl z veřejného života. Zemřel paradoxně také na Velikonoce, v časných ranních hodinách v neděli 12. dubna 2020. 17. září by mu bylo 91 let.

Motoristický novinář Ken Purdy v roce 1963 napsal biografii Vše kromě svého života (v originále All but my life). Sestavil ji na základě rozhovorů se slavným závodníkem a všem ji doporučuji k přečtení, minimálně český překlad se dá po antikvariátech sehnat.

Zdroje: Daily Mail, F1sport.cz, Wikipedia

Foto: Daimler AG

Aleš Dragoun
Diskuze (18)

Doporučujeme

17. 4. 2020 22:56
R.I.P
Jeden z nejlepších závodníků dějin.
14. 4. 2020 10:16
Re: Jezdecké nebe je bohatší...
Pájo to za tebe psal asi někdo jiný...
13. 4. 2020 16:28
Re: On by titul získal
No to mne taky hlava nebere.

Ode me maji palce nahoru..

Nechapu.
Avatar - _Karel_
13. 4. 2020 15:32
Re: On by titul získal
Čert vem Fostekovy "elektroprasata", tam se nad palci nepozastavuju, ale koment o Mossovi? A první dva komenty diskuze - moan a webpaja? Topper? Za co probůh? Je zbytečný se nad palci pozastavovat, a přesto mě to stále udivuje, kolik imbecilů sem chodí. :-(
13. 4. 2020 14:58
Re: Prosba na všechna kvičící elektroprasata!!!
Ty úbožiak. :no: