Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženský pár vyměnil byty za skromnější bydlení ve školním autobusu

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Starý školní autobus se stal levnějším domovem. Z nouzového řešení je vysněný životní styl doprovázený volností bez kompromisního bydlení v centru konzumu.

Dámy Christine Saldana a Kathy Mariscal dříve žily drahý život v Los Angeles. Centrum konzumu přirozeně stojí nemalé měsíční náklady, nájem každé z žen pravidelně znemožňoval úspory na rodinný život. Pár se rozhodl opustit dva byty konvenčního charakteru výměnou za minimalismus jedné společné domácnosti.

Nejlevnějším řešením byl nákup vyřazeného školního autobusu Crown Coach o slušné obytné ploše 59 metrů čtverečných. Veterán z roku 1988 za pouhých 7.500 dolarů (173.000 Kč) položil základy nového dobrodružství. Vrak idealizovaný do trvalé adresy dostal jméno Adelita, trvalo pět měsíců, než se představy o stěhování staly skutečností.

Skoro půl roku od ztřeštěného rozhodnutí uběhlo do faktického zabydlení, sedačky pro děti školou povinné vystřídal pěkný interiér vytvořený dvěma samozvanými architektkami. Prapůvodním cílem bylo snížit měsíční výdaje, ušetřit na svatbu a připravit příjemné místo pro další léta soužití, jednoduchá vize přešla do finále vymontováním starých lavic a náčrtkem vysněné vnitřní dispozice. Ženy chtěly zvládnout úplně všechny fáze renovace, servisu, stavby a zútulnění, ale po vystřízlivění objednaly služby zkušených dodavatelů podobných zástaveb. Teoretické návrhy zůstaly v tradiční dámské moci, těžší instalace ulehčili odborníci.

Christine a Kathy přispěly spoustou nápadů, z nouzově úsporného příbytku si vytvořily domov. Na vyklizenou kostru Crownu byly nainstalovány nové povrchy stěn zakrývající rozvody vody, odpadu a elektřiny, kromě několika polic byl dodán nábytek na míru od příbuzného. Přestavba zahrnovala kuchyňku, toaletu, sprchu, několik postelí včetně manželské a nechybí ani jídelní sestava posezení se stolkem nebo rohová sedačka.

Korálová barva prostorné sedačky koresponduje s lakováním exteriéru. Původní žlutou nahradil odstín na pomezí oranžové a červené barvy. Většina prvků zůstala na svém místě, tehdejší školní rozvoz charakterizují například kulaté světlomety, četné odrazky, dvojitý nárazník s chromovými detaily, dělené čelní okno, vstupní dveře po pravé ruce řidiče a pestrá sestava zpětných zrcátek minimalizující mrtvý úhel nebezpečný pro pobíhající školáky.  

Velikost Adelity vynucuje speciální řidičský průkaz, na druhou stranu bylo relativně snadné povýšit krátkodobý přístřešek na legitimní domov. Dlouhý rozvor dovolil zabudovat běžnou výbavu domácnosti na rozdíl od kompromisního řešení známého z klasických karavanů. Barevně sladěná kuchyňská linka pojme všechny potřeby šéfkuchaře, o posezení v obývacím pokoji už byla řeč a velkorysé je i spaní nebo regulérní sprchový kout s umyvadlem a splachovacím wc obloženým růžovými obklady.

Perfektní změnu na holčičí království dokresluje bohatá zeleň a mnoho polštářků, dekorací a doplňků. Kompletní záchrana třiatřicetiletého Crownu vyšla na odhadovaných 50 tisíc dolarů (1,2 milionu Kč), přičemž průměrný nájem jednopokojového bytu v LA stojí kolem 50 tisíc Kč měsíčně.

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
4. 6. 2022 15:31
Re: Coskoro
není u nás problém mět soukromý pozemek a tam ho parkovat nebo členem spolku a udělat výměnu. S předpisama bych si hlavu nezatěžoval, když u nás jezdí třínápravé busy obcí přes mostky do 12tun.
4. 6. 2022 14:58
Re: Coskoro
Ano, lebo lacne "domy" na kolesach suvisia s nejakymi dovolenkovymi karavanmi, co ty tu spominas :D . Do ameriky chod do tych trailer parkov rozpravat o emisiach a platenych parkoviskach, lebo to presne tam vyriesi ich problem ;-)
4. 6. 2022 14:44
Re: Coskoro
Ano, isto... Hlavne, ak trend je skor zakaz obytnych aut kade tade, vseobecne sprisnovanie emisnych noriem, platenie parkovisk, ciest, ...atd. :D Ste v obraze :-D
4. 6. 2022 11:14
Coskoro
A uz coskoro sa mozu taketo trendove byvania zacat objavovat aj v Cechach a na Slovensku, ak bude zachovany aktualny stupajuci trend pomeru cien nehnutelnosti a ubytovania vzhladom k prijmom ;-).