Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor hlásí zisk 284 milionů Kč za rok 2012

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Podle předběžně neauditované účetní závěrky dosáhla skupina Zetor v loňském roce konsolidovaného zisku před zdaněním ve výši 284 milionů Kč.

Zetor v loňském roce dosáhl o téměř 140 % vyššího zisku než v roce 2011, kdy jeho zisk činil 118 milionů. Podle vedení společnosti Zetor Tractors se brněnskému výrobci traktorů dařilo v roce 2012 pokračovat v příznivém hospodářském vývoji z posledních let, a to zejména díky růstu tržeb.

Petr Veselý, finanční ředitel Zetor Tractors a.s., uvedl, že v roce 2012 dosáhly konsolidované tržby skupiny Zetor úrovně 4,4 miliardy Kč, což oproti roku 2011 znamená nárůst o více než 800 milionů Kč, tedy téměř o 24 %. Ukazatel tvorby provozního cash flow, EBITDA, vzrostl o více než 200 milionů Kč na hodnotu 541 milionů Kč a konsolidovaný zisk před zdaněním z tržeb činil 6,5 %, přičemž v roce 2011 to bylo 3,5 %.

Vedení společnosti předpokládá, že auditované výsledky hospodaření se od zveřejněných předběžných výsledků nebudou lišit a výrok auditora je očekáván v polovině letošního dubna.

Mezi produktovými novinkami brněnské společnosti dominoval loňskému roku Zetor Forterra HSX, jehož sériová výroba byla spuštěna v červnu 2012 a do konce roku bylo vyrobeno 405 traktorů této modelové řady.

Mezi nejvýznamnější destinace, do kterých v roce 2012 zamířily traktory Zetor, patří kromě tradičních trhů, jako je Česká republika, Polsko, USA, Skandinávie, Litva nebo Velká Británie, také Bulharsko, Alžírsko či Srbsko a Irák. Do zahraničí bylo vyvezeno 92 % traktorů Zetor vyrobených v roce 2012.

Zástupci skupiny Zetor očekávají příznivý vývoj i v letošním roce. K dalšímu zvýšení výroby a prodejů má přispět nový model Zetor Major, který byl představen v listopadu loňského roku. Sériová výroba této modelové řady se rozběhne letos v únoru a do konce roku firma počítá s výrobou zhruba 900 traktorů Major.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)