Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk Audi loni navzdory rekordnímu prodeji aut mírně klesl

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Německý výrobce luxusních aut Audi bojuje se stagnací zisku. Navzdory rekordnímu prodeji aut se čistý zisk automobilky loni snížil o dvě procenta na 4,35 miliardy eur (111,4 miliardy Kč).

I automobilka Audi začíná pociťovat dopad klesající poptávky na hlavních evropských trzích. Generální ředitel Rupert Stadler však zůstává spokojený a optimistický.

Zisk snížily hlavně nabídky slev a náklady na reklamu kvůli podpoře prodeje. Provozní zisk stoupl o 0,6 procenta na rekordních 5,38 miliardy eur. Obrat se zvýšil o čtyři miliardy na 48,8 miliardy eur. Stadler je s výkonem automobily za loňský rok spokojený. "Byl to pro nás velmi úspěšný rok. Překročili jsem naše cíle," uvedl v prohlášení. Navzdory krizi v Evropě čeká Audi další růst i v letošním roce.

Prodej aut Audi loni stoupl o 12 procent na rekordních 1,45 milionu vozů díky silné poptávce ve Spojených státech a Číně. V letošním roce plánuje Audi tento rekord překonat a do 2020 zvýšit prodej na více než dva miliony vozů a stát se jedničkou na trhu luxusních vozů. Audi je stejně jako česká Škoda Auto součástí největšího evropského výrobce aut Volkswagen. Mateřská firma koncem února zhoršila svůj odhad pro letošní rok a počítá se stagnací provozního zisku, který loni stoupl o 2,1 procenta na 11,5 miliardy eur.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)