Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk automobilky Ferrari loni stoupl o 48 procent

ČTK
Diskuze (0)
Italskému výrobci luxusních sportovních aut Ferrari vzrostl v loňském roce čistý zisk o 48 procent na 787 milionů eur (20,3 miliardy Kč).

Vysoký růst podpořil prodej vozů s dvanáctiválcovými vidlicovými motory (V12) a úpravy vozů na přání zákazníků. Uvedla to automobilka v prohlášení.

Hrubý provozní zisk (EBITDA) se zvýšil o 7,5 procenta na 1,11 miliardy eur. Čisté příjmy automobilky zůstaly téměř beze změny, činily 3,4 miliardy eur. Dodávky vozů však stouply o deset procent na 9251.

Prodej vozů s motory V12 vzrostl o 20 procent, v čele s modelem 812 Superfast. Prodej modelů s osmiválcovými motory se zvýšil o osm procent. Prodej rostl ve všech regionech, v Evropě a v Číně až dvouciferným procentním tempem.

V letošním roce automobilka očekává zvýšení příjmů o tři procenta na více než 3,5 miliardy eur a zisku EBITDA o deset procent na 1,25 miliardy eur. Ředitel automobilky Louis Camilleri věří, že zisk podpoří hlavně prodej speciálních vozů v limitovaných edicích, u kterých je vyšší zisková marže. Odhad dodávek vozů však automobilka neposkytla.

Společnost Ferrari se oddělila od automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a v roce 2015 se s jejími akciemi začalo obchodovat v New Yorku, o rok později také v Miláně. Od primární nabídky již akcie posílily o 120 procent. Současná tržní hodnota Ferrari je 18 miliard eur, což je téměř stejná hodnota jako bývalá mateřská FCA, uvedla agentura DPA.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme