Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk General Motors ve čtvrtletí stoupl o 21 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Největší americké automobilce General Motors stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 21 procent na 1,1 miliardy USD (26,7 miliardy korun).

Výsledky překonaly očekávání analytiků navzdory mimořádným nákladům na kontrolu aut, které měly negativní dopad na činnost automobilky v Severní Americe.

Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 1,19 dolaru. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters čekali v průměru zisk 83 centů na akcii. Celkové tržby činily 39,62 miliardy USD, ty však zaostaly za očekáváním analytiků, kteří počítali s částkou 40,01 miliardy USD.

Firma upozornila, že zisková marže, tedy podíl zisku na tržbách, loni v Severní Americe činila 6,5 procenta. Bez zahrnutí mimořádných nákladů na kontrolu aut by dosáhla 8,9 procenta. Celkové náklady na kontrolu více než 30 milionů vozů činily loni před zdaněním 2,8 miliardy dolarů. Dalších 400 milionů firma dala stranou na případné odškodné v souvislosti se zraněními a úmrtími způsobenými závadou na automobilech.

Za celý rok však čistý zisk klesl o 26 procent na 3,8 miliardy USD. Bez mimořádných nákladů činil 3,05 dolaru na akcii, analytici čekali jenom 2,64 dolaru na akcii. GM loni prodala po celém světě rekordních 9,9 milionu vozů, o dvě procenta více než před rokem. Nejrychleji rostoucím trhem byla Čína.

Automobilka upozornila, že se nadále potýká s problémy v Evropě, Rusku a Latinské Americe. Německá dceřiná společnost Opel zaznamenala loni ztrátu 1,4 miliardy dolarů, hlavně kvůli poklesu rublu a výdajům na uzavření závodu v německém městě Bochum. Ztráta se tak výrazně zvýšila z předloňských 869 milionů dolarů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (16)
Avatar - Aoyagi
9. 2. 2015 11:18
Překvapení
Kompletně stáhnou z Evropy Chevrolet a pak se diví, že tu toho prodají málo?
Avatar - ladsla
8. 2. 2015 21:02
Re: GM = TEMNÁ STRANA AMERIKY za 10B$
obdobné informace jde najít ledaskde jinde, to jak funguje Tesla je docela veřejně známo ne ?
8. 2. 2015 20:24
Re: GM = TEMNÁ STRANA AMERIKY za 10B$
zrovna autoforum je ten nejhorsi moznej odkaz co jsi mohl dat, tam nesnasej cokoliv co ma v sobe elektromotor slouzici k pohonu auta a daji se tam najit i vymysli jen aby podporily sve teorie co si cucaji i z prstu na nohou ;-) >:D

ostatne v jejich diskuzich se daji najit odkazy na puvodni zdroje, kdy po prekladu jim totalne rozbouravaji nektere cele jejich clanky ;-)

ale tohle se zmeni as zjisti za par let ze stejne o tech elektroautech musej psat i pozitivne, aby si udrzeli sledovanost kvuli reklame
Avatar - Hittman
8. 2. 2015 18:29
Re: GM = TEMNÁ STRANA AMERIKY za 10B$
A kolik stála Američany Tesla? Miliardy a výsledek je ten, že je stále v mínusu. Kdo ti dnes dá na byznys státní prachy, abys něco rozjel?
Avatar - ladsla
8. 2. 2015 15:31
Re: GM = TEMNÁ STRANA AMERIKY za 10B$
chybí mi ty tvoje psychedelické pyramidy . Zkus aktualizovat webovky čeče, dost bída ....
když tak mrkni, kolik stojí peněz udržování Tesly v chodu , říká se tomu taky skrytá dotace.

[odkaz]

[odkaz]

[odkaz]

[odkaz]

>:D