Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Značka Lincoln převezme platformu Fordu Mondeo

Michal Fokt
Diskuze (6)
Jako kdysi v případě Jaguaru, mainstreamový sedan střední třídy od Fordu se opět stane dárcem orgánů pro prémiovou značku. Tentokráte se jedná o Lincoln.

Když Ford naposledy použil techniku sedanu Mondeo pro prémiový Jaguar X-Type, byla to tragédie. Jenže to byla jiná doba a za prodejní debakl Velké kočky mohla spíše přílišná unifikace jiných komponentů, než je podvozek. Nyní se bude situace tak trochu opakovat, byť patrně s mnohem větším efektem.

Ford nyní jen tak mimochodem oznámil, že nová platforma Fordu Mondeo, respektive už několik let prodávaného amerického Fordu Fusion, označovaná CD4, byla od počátku navrhována tak, aby ji mohly využívat nejen modely Edge a budoucí Galaxy a S-Max, ale i celá řada modelů luxusní značky Lincoln.

Darren Palmer, šéf vývoje aut s platformou CD, informoval deník Automotive News, že CD4 využijí i automobily Lincoln, jmenovitě však prozatím uvedl pouze chystanou novou generaci crossoveru MKX. Ta současná prošla modernizací v roce 2011 a nástupce tedy lze čekat co nevidět. Palmer tím upozorňuje na skutečnost, že nová platforma představuje současnou technickou špičku, která musí vyhovět i vysokým nárokům nejprestižnější koncernové značky.

Využití techniky Mondea je v případě MKX logické, protože tento crossover je víceméně derivátem Fordu Edge, jenž, jak už bylo uvedeno, využívá techniku Fusionu též.

Michal Fokt
Diskuze (6)
Avatar - Barrichello
10. 7. 2014 19:05
Stačí vzpomenout
na Lincoln LS, ted měl společnou platformu s Jaguarem S-Type. Ale na to už tu všichni asi zapoměli, co >:D
10. 7. 2014 07:37
Re: ???
tak tak...uz davno vyuziva platformu noveho moneda >:D tedy fusionu....to zas je clanek :-)
Avatar - xjara
10. 7. 2014 00:45
tragedie?
Proc byl x-type tragedii?
9. 7. 2014 22:32
???
"Značka Lincoln převezme platformu Fordu Mondeo" - ten nadpis je fakt divny, nejde predsa o ziadnu novinku - vsetky Lincolny uz dlhe roky stoja na platformach Fordu, mozno s drobnymi upravami. podobna situacia, ako v pripade Cadillacu, ktory vyuziva platformy Chevroletu. naco vyvijat paralelne platformy pre viacere znacky vramci jedneho koncernu?
Avatar - Bristol
9. 7. 2014 21:18
Mondeo
tak na tom není nic překvapivého, Lincoln neprodává nijak dobře a je třeba pošetřit náklady... více by mne zajímalo kdy uvidíme nové Mondeo v Evropě... ;-)