Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Známá karosárna představuje další mistrovské dílo. Aero 3 je Ferrari F12 s nádechem retra

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Známá italská karosárna Touring Superleggera se pochlubila nejnovějším výtvorem. Tentokrát se pustila do přestavby Ferrari F12berlinetta.

Carrozzeria Touring Superleggera je nástupcem společnosti Carrozzeria Touring, která fungovala v letech 1926 až 1966. V roce 2006 se známé jméno vrátilo v podobě výše uvedené firmy.

Ta na sebe následně upozornila modely jako Maserati Bellagio Fastback, Alfa Romeo Disco Volante nebo Maserati GT Sciàdipersia.

Její zatím poslední novinka se jmenuje jednoduše Aero 3 a technicky vychází z Ferrari F12berlinetta. To znamená, že o pohon se stará atmosféricky plněný vidlicový dvanáctiválec o objemu 6,3 litru, který nabízí 544 kW v 8250 ot./min a 690 N.m v 6000 otáčkách.

Ferrari akceleruje z klidu na stovku za 3,1 sekundy a jede až 339 km/h.

Karosárna na techniku nesahala, zaměřila se čistě na design. Inspiraci přitom hledala u závodních aut 30. let minulého století a tehdejšího pojetí aerodynamiky. Nejvýraznějším prvkem je jistě ploutev přecházející do střešní plochy.

Díly karoserie jsou vyrobeny z uhlíkových vláken, takže Aero 3 je o 150 kilogramů lehčí než výchozí Ferrari. Váží 1641 kg.

Úpravou prošel také interiér, který dostal nové čalounění a některé detaily jsou nově z hliníku nebo karbonu.

Carrozzeria Touring Superleggera plánuje produkci pouhých 15 exemplářů, pro tři z chystané série už má firma zákazníky. Konverze z Ferrari zabere zhruba pět tisíc hodin a klienti na vůz musejí čekat šest měsíců.

A cena? Ta je na vyžádání. Její výši navíc prý výrazně ovlivní ještě různá individuální přání zákazníka.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme