Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znáte Vivant 77? Tohle úžasně vypadající auto je jediné na světě. A ještě má nádherný zvuk

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Svět aut nás neustále překvapuje. Pravidelně totiž objevujeme vozy, o nichž jsme dosud neslyšeli. To je případ i Vivantu 77.

Auto v letech 1965 a 1966 navrhl a postavil Herb Adams, inženýr, který si později udělal jméno v automobilce Pontiac, kde se podílel na vozech jako Trans Am nebo GTO Judge.

Z dílů z vozů značky Pontiac, které posbíral na vrakovištích, poskládal i šasí Vivantu. I motor pocházel od Pontiacu, konkrétně jde o vidlicový osmiválec o objemu 6 litrů.

S výrobou hliníkové  karoserie Adamsovi pomohla trojice Angličanů Jack Henser, Harry Kennedy a John Glover. Ta se v americkém Michiganu prosadila stavbou závodních aut.

I když se výsledek opravdu povedl, Adams si Vivant 77 ponechal jen krátce, brzy se totiž začal věnovat dalšímu vozu. A prodejem svého díla navíc dokázal umáznout dluhy, které mu způsobila účast v závodní sérii SCCA Trans-Am.

Dalších 40 let života jedinečného vozu je zahaleno tajemstvím, dokud auto nenašla trojice investorů v jednom skladu. Ta samozřejmě nevěděla, co objevila, takže se rozjelo pátrání.

A protože bylo úspěšné, mohl se do hry opět vrátit Herb Adams, který vše osvětlil a především mohl novému majiteli Marku Brinkerovi pomoci i s kompletní renovací.

Díky tomu si tak dnes opět můžeme prohlédnout elegantní křivky netradičního kabrioletu. A také si poslechnout zvuk jeho osmiválce, který je fenomenální. Posuďte sami.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme