Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ADAC: Automatická klimatizace ušetří palivo

Aleš Jungmann
Diskuze (58)
Německý autoklub ADAC zjistil, že moderní automatické klimatizace jsou úspornější než klimatizace poloautomatické i než manuální systémy.

Chcete mít v autě příjemný chládek a zároveň nespotřebovat příliš mnoho paliva? Německý ADAC provedl řadu měření, jejichž výsledek je jasný: měli byste si pořídit automatickou klimatizaci.

Nejlepší je prý nechat automatickou klimatizaci v režimu „Auto“, ve kterém si elektronika sama ohlídá vše potřebné. Vy jen nastavíte teplotu, dle situace je doporučeno 21 až 23 stupňů Celsia. Vzhledem k modernějším a efektivnějším kompresorům tak spotřeba vzroste pouze o pět až šest procent. U poloautomatických a manuálních systémů je spotřeba zpravidla vyšší a to o zhruba třetinu.

Zajímavostí je, že u manuální klimatizace výrazně klesá spotřeba paliva při jízdě mimo město. Spotřebu systémů klimatizací v různých jízdních režimech vidíte na obrázku v galerii. Vypovídající hodnota je pro českého řidiče vysoká, ADAC totiž pro měření použil Škodu Octavii.

ADAC shrnuje, že při jízdě po městě roste spotřeba spojená s provozem klimatizace o 20 % (0,54 l/100 km), při jízdě mimo město jde při průměrné rychlosti 100 km/h o spotřebu zhruba 0,3 l/100 km. Největší podíl na spotřebě vozu má klimatizace při stání na místě, zde její spotřeba činila zhruba 0,4 l/ hod.

Lidé z ADACu doporučují při příchodu k rozpálenému vozu nejdříve jízdou se staženými okny a běžícím ventilátorem vyfoukat horký vzduch z vozu a až následně začít s klimatizováním interiéru. V boji se sluncem výrazně pomohou například i determální skla. A co barva? Lidová moudra neplatí, interiér tmavého vozu je při stání na slunci teplejší jen o jeden či dva stupně.

Aleš Jungmann
Diskuze (58)
27. 4. 2013 11:30
Re: Tak si myslím, že
>:D >:D >:D >:D >:D :yes: :yes: :yes:
22. 7. 2012 09:29
Re: Tak si myslím, že
A za výměmu DPF zaplatíš 50 litrů, za nové vstřiky 40, za motor o 50 víc proti benzínu...ale jezdi za 5 a šetři a smrď a dělej randál :-)
Avatar - Ada je zase tady
22. 7. 2012 09:11
Re: Istota
Pokud by redakce prekladala moudra z francouzskych zdroju, to by byla hlina, co? >:-[] >:-[]
Avatar - Ada je zase tady
22. 7. 2012 09:10
Re: Tak si myslím, že
S dieselem, by jsi jel max. za 5 :-!
Avatar - euro89
21. 7. 2012 22:12
Re: režim na AUTO
Já jezdim na režim "auto" pořád a žádný problém s klimou nemám. O klimu se musí člověk jen umět starat (jako o všechno). Správně by se klimatizace měla 2x ročně vydezinfikovat a dle potřeby zkontrolovat stav média. To, že na to lidi se*ou a pak jim klima smrdí je jejich problém. Je to stejný, jako když někdo nemění olej a pak se diví, že zadře motor. :-!
Btw. pokud neni člověk *, tak dezinfekci klimatizace zvládne sám. Akorát na doplnění média nebo zjištění úniku musí do servisu.