Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AI Design CLS 55: tuning na druhou

Roman Daněk
Diskuze (10)
Tuning Mercedesu CLS je jako hra tří stran: německá automobilka Mercedes-Benz dodala základ (automobil), dvorní ladič Brabus připravil motor a tuner AI Design to všechno smíchal dohromady se špetkou vlastního nápadu.

Společnost AI Design vytvořila optický paket pro Mercedes-Benz CLS 55 AMG. Upravený vůz pak dostal Ken Block, spoluzakladatel obuvnické firmy DC Shoes, který se rozhodl realizovat svou vizi, jak by mělo jeho auto snů vypadat. Mathew Figliola, prezident Ai Design, spolupráci komentoval slovy: "Bylo příjemné spolupracovat s klientem, který měl tvůrčí nápad a přesně věděl, co chtěl. Pan Block naopak ocenil naši konstrukční činnost."

Ken Block si pro své auto snů vybral Mercedes-Benz CLS 55 AMG s motorem a výfukovým systémem od ladičské společnosti Brabus. Inženýři z AI Designu pak dalšími adresnými úpravami zvedli výkon přeplňovaného osmiválcového agregátu z 390 kW (530 k) na výsledných 423 kW (575 k). Přenést velký výkon na asfalt se snaží čtveřice 20palcových kol s pneumatikami Michelin Pilot Sport 2. Stranou šly i sériové brzdy a místo nich jsou na přední nápravě kotouče o průměru 381 mm s osmipístkovými třmeny, vzadu mají kotouče 345 mm a čtyřpístkové brzdiče, vše od společnosti Brembo.

Modifikací prošel přední nárazník, na jehož spodní hraně se objevil integrovaný spoiler. Mřížka chladiče je z uhlíkových kompozitů a víko od motoru má pro lepší cirkulaci vzduchu čtveřici žebrování. V prahových nádstavcích a zadním nárazníku jsou bodová světla. Na zádi vozu je decentní přítlačná lišta, difuzor a čtveřice koncovek s emblémem firmy Brabus. AI Design dodal vozu barvu matné černé, ztmavil i optiku světlometů a na víku od zavazadlového prostoru se objevilo bronzové logo DC.

V interiéru jsou luxusní kožené potahy sedadel, také s logem DC, sportovní multifunkční tříramenný volat s pádly pro řazení, silný audiosystém s možností zapojení přehrávače iPod.

Roman Daněk
Diskuze (10)