Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione: Rudé italské „Evo“ (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (23)
Pětasedmdesátku si Alfa Romeo nadělila k půlkulatému výročí od vzniku. Turbo Evoluzione je extrémně vzácné a poměrně drahé.

Řada 75 je pokládána skutečně skalními fanoušky za poslední čistokrevnou Alfu Romeo. Také vznikla ještě těsně před koupí Fiatem (1986), od třicátých let řídil automobilku stát. Návrhářům firemního Stile Centra v čele s Ermannem Cressonim se klínovité tvary vozu neuvěřitelně povedly, i černý pás na bocích byl originální. Zážehové čtyřválce měly původně jen dva dvojité karburátory, zatímco v té době se začalo už prosazovat vstřikování. To dostaly až později, stejně jako dvě svíčky na válec (Twin Spark), zkrátka nepřišli ani milovníci nafty. „Settantacinque“ byla zatím posledním skutečně velkosériovým autem značky s klasickou koncepcí. Motory bychom našli vpředu podélně nad nápravou, jednokotoučovou suchou spojku a pětistupňovou převodovku naopak u zadní nápravy.

Turbo Evoluzione je opravdu vzácnou verzí modelu 75 . Vzniklo na jaře 1987 jen v pětisetkusové sérii kvůli homologaci pro skupinu A. Auto prozrazuje agresivnější bodykit, hlavně s výraznými nárazníky a prahovými nástavci. A také rudá patnáctipalcová kola a nápis 75 Turbo na bocích. V jiné než červené barvě ani k mání nebylo. Dopovaný celohliníkový čtyřválec DOHC o výkonu 114 kW neměl standardní objem 1779 cm3 původní verze, ale jen 1762 cm3. Proč? Protože po vynásobení koeficientem 1,7 pro přeplňované motory by se těsně nevešel do třílitrové třídy, ve které chtěla Alfa Corse závodit. Snížení docílili konstruktéři zmenšením vrtání z 80 na 79,6 mm. Jinak se papírově od běžné verze Turbo Evoluzione nijak nelišilo...

Fenomenálních, byť i značně vrtošivých Alf 75 se za necelých sedm let produkce (od května 1985 do února 1992) vyrobilo 378,5 tisíce. Stává se z ní vyhledávaný youngtimer, ceny pomalu rostou, třeba dvouapůllitrový šestiválec dnes ve špičkovém stavu nekoupíte levněji než za 140 tisíc korun. I těch postavili docela málo, v evropské verzi jen 2.800. Možná není tak atraktivní, ale určitě stojí zato. Pokud se však přece jen objeví ke koupi nějaké „Turbo Evo“, stojí přibližně trojnásobek. 75 se mimochodem nabízela i v USA pod označením Milano.

„Evo“ tedy nemá jen Mitsubishi, ale také Alfa. A mnohem dříve... Italský kolega Davide Cironi si za jeho volantem jízdu evidentně užívá, jak je na videu vidět. Auto je prostě hardcore a ohromující i dnes, možná i proto, že se na něj dost zapomnělo. Přitom má klasik vyvážené ovládání. A co víc, kříž a had se k zadokolkám konečně ve velké míře vrátí. Už co nevidět.

Aleš Dragoun
Diskuze (23)
30. 1. 2015 13:18
Re: jako napadený tuzingem
mam respekt voči starym charakterným autám, ale v tomto musím úplne súhlasiť. Ten bodykit je skorej naškodu.
Avatar - beibej
28. 1. 2015 22:51
jako napadený tuzingem
Je mi líto, ale první dojem je takovej. Zapadlý kola, nalepený neslícovaný bodykit. :no: Prostě hrůza design. Víc než žádanej youngtimer to působí jako starej krám.
28. 1. 2015 22:31
Re: 75
Nejlepší na tom jsou ty 15" magneisiový campagnolla co váží 5 kilo.
28. 1. 2015 22:23
Re: hvězdy
Italští komunisti a pokus o industrializaci jihu itálie, experiment se jmenoval Alfasud.
28. 1. 2015 22:22
Re: Existuje dneska dostupný sporťák?
350Z