Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin pracuje na modelové expanzi. Co všechno chystá?

David Bureš
Diskuze (0)
Součástí mezigenerační výměny modelů značky z Gaydonu budou i zcela nové vozy. Těšit se můžeme na hypersport nebo luxusní elektromobil.

Aston Martin příchodem modelu DB11 a nové generace kupé Vantage zahájil mezigenerační výměnu své nabídky, která bude pokračovat i v následujících letech. Završena bude v roce 2021, do té doby budou stávající vozy nahrazeny a přijdou i zcela nové!

Nejblíže premiéře má aktuálně model nazvaný Aston Martin DBS Superleggera, který se má světu představit již příští měsíc. Automobilka jej popisuje jako super GT, přičemž zákulisní informace hovoří o využití techniky DB11. Z hlediska hierarchie modelů bude DBS Superleggera nástupcem kupé Vanquish S, které je v současné podobě v podstatě přiostřenou variantou DB9.

Novinka přijde i ve formě otevřeného modelu, v útrobách má pracovat dvanáctiválec naladěný na nějakých 700 koní (515 kW). Jestliže tak luxusně laděný Vanquish S konkuroval autům typu Bentley Continental GT, DBS Superleggera bude výrazně sportovnější a v hledáčku bude mít třeba Ferrari 812 Superfast.

Vanquish však z nabídky značky prý zcela nezmizí. Má se vrátit v roce 2021, přičemž nově toto jméno ponese supersport s uprostřed uloženým motorem. Ten se postaví vozům typu Ferrari 488 GTB a využít má nově vyvinutý agregát. Zatím však není jasné, zda vznikne díky spolupráci s Mercedes-AMG, nebo zda si ho Aston vyvine sám.

Hned tři novinky jsou pak chystány pro rok 2019. V první řadě půjde o elektromobil RapidE na bázi Rapidu. Vycházet bude z dva roky starého konceptu vyvinutého ve spolupráci s Williamsem, přičemž výroba bude omezena na 155 exemplářů. Auto má sloužit hlavně jako prezentace schopnosti značky a lákadlo na další chystané vozy s elektrickým pohonem.

RapidE by přitom mohlo být jakousi labutí písní modelu Rapide. S přímým nástupcem se prý nepočítá, luxusní fastback by měl nepřímo nahradit avizovaný crossover na bázi konceptu DBX. Auto údajně nazvané Aston Martin Varekai také dorazí v příštím roce, na rozdíl od konceptu má mít dva páry dveří. O výrobu se postará nově vybudovaná továrna ve waleském St Athanu, osmiválcovou variantu má později doplnit také čistě elektrická.

V příštím roce by měl dorazit také Aston Martin Valkyrie, hypersport vyvinutý ve spolupráci s aerodynamickým specialistou Adrianem Neweyem a týmem Formule 1 Red Bull Racing. Základem speciálu s výklopnými dveřmi má být kompozitová skořepina, o pohon se postará 6,5litrový dvanáctiválec vyvinutý ve spolupráci s Cosworthem, který poskytne až 843 kW. Vedle silničních 150 kusů bude postaveno i 25 okruhových speciálů (Valkyrie AMR Pro).

Součástí budoucích plánů Aston Martinu je také návrat značky Lagonda. O oživení se mluvilo již v minulosti, přičemž vedle konceptů zatím dorazila jen v roce 2015 exkluzivní Lagonda Taraf, nejdražší sedan světa své doby. Tentokrát ale půjde o plnohodnotný návrat, značka se zaměří na luxusní vozy, když bude chtít být „svěží“ alternativou pro Bentley či Rolls-Royce. První dílo oživené Lagondy bude v roce 2021 elektrické SUV, počítá se však prý i se sedanem.

David Bureš
Diskuze (0)