Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin plánuje nové modely, zřejmě vyjedou na platformách Mercedesu

Jan Mička
Diskuze (0)
Velká finanční injekce umožní Aston Martinu vývoj nových modelů. Spolupráce s Mercedes-Benzem však může být větší, než jsme si původně mysleli

Pozitivní zprávy přicházení v souvislosti s úvěrem Aston Martinu ve výši 165 milionů liber, který má být vrácen nebo refinancován v příštích čtyřech letech. Automobilka by se přitom tak velkého obnosu nedožadovala jen tak – ve stejném období proto s největší pravděpodobností můžeme očekávat příchod nového modelu.

A zřejmě to nebude další sportovní kupé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vzrůstající zájem o automobily SUV totiž neunikl ani hledáčku Aston Martinu, což naznačuje další vývoj projektu Lagonda, o kterém jsme již v minulosti několikrát informovali.

Znovu se přitom začínají objevovat neoficiální zvěsti o použití platformy Mercedes-Benzu GL, se kterou se koncept Lagondy představil v roce 2009. Existuje však daleko pravděpodobnější řešení a opět pochází ze stáje Mercedesu.

Už v polovině března jsme totiž přinesli informaci o rozsáhlé redukci platforem automobilky s hvězdou ve znaku. Z devíti dosud používaných základen se v budoucnu setkáme s pouhými čtyřmi i navzdory tomu, že dojde k rozšíření nabídky modelových řad. Robustní konstrukce MHA, na které v budoucnu vyjedou modely MLC, M a GL, by tak s ledovým klidem mohli využít i Aston Martin při návrhu produkční verze jejich historicky prvního SUV.

Další produkty pramenící ze spolupráce Mercedes-Benzu a Aston Martinu pak na sebe nemusí nechat dlouho čekat. Ve Stuttgartu totiž nezapomínají i na sportovní vozy, konkrétně budoucí generace modelu SL a SLK. Ty podle našich informací vyjedou na zcela nové základně MSA, v níž se vedle hliníku uplatní také karbon. Aston Martin by se tak mohl zbavit platformy VH, na které vyjíždějí všechny současné modely kromě exkluzivního One-77 a minivozu Cygnet.

A aby toho však nebylo málo, objevila se další, opět neoficiální informace. Šéf Daimleru Dieter Zetsche se totiž rozšíření spolupráce s Aston Martinem nebrání, což by dle některých mohlo znamenat odkoupení dalšího podílu (Mercedes v současnosti vlastní 5% Astonu) nebo dokonce celou automobilku.

Jan Mička
Diskuze (0)