Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi svolává Q5 kvůli střešním oknům

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Audi chystá v USA větší svolávací akci. Týká se středního SUV Q5 a jeho střešních oken.

Americká pobočka Volkswagenu bude volat do značkových servisů Audi SUV Q5. Některá auta jsou totiž vybavena předním střešním oknem, jehož skleněný panel samovolně praská a poté se tříští.

Jak je to možné? Jednoduše, problém nastává pouze ve velmi chladném počasí. Částečky broušeného skla (byť bezpečnostního) pak mohou posádce za jízdy způsobit drobná zranění a oděrky. Jenže, to není vše. Pokud taková událost rozptýlí samotného řidiče, rapidně se zvyšuje riziko havárie. Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) ovšem nesdělil, zda k něčemu takovému skutečně došlo či nikoliv.

Problém se týká vozů modelového roku 2012 vyrobených mezi 21. červnem a 9. prosincem 2011.

Do opraven by jich mělo zamířit celkem 13.172. Volkswagen neváhá všechny majitele postižených Q5 informovat, výměna bude u všech dealerů počínaje 7. srpnem pochopitelně zdarma.

Akce je tedy víceméně preventivní. Ač se Q5 vyrábí i mimo Německo, vozy pro USA vznikají v Ingolstadtu. Zatím není jasné, zda se tato nectnost objevila i u evropské specifikace.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
26. 8. 2012 13:02
Re: no jo...
Mám takový pocit, že jde o rozsáhlý problém VW s Webastem. Jestli se nepletu, tak je pro pokračující problémy VW už odřízl a Webasto tak ztratilo slušný objem zakázek.
Avatar - boost.
4. 7. 2012 22:06
Re: Typický přístup koncernu
Jednou jsem videl fotku z Kanady, kde na svetlech stala Oktavka. Driv se tam dovazely, tak asi nekomu prirostla k srdci, ze si ji dovezl.
Avatar - MikeeC
4. 7. 2012 10:15
Re: Typický přístup koncernu
myslím si, že v EU chybí nějaký úřad podobný NHTSA v US... Jinak Škoda v americe??????? >:D sranda... I když je pravda, že export do Austrálie mě taky tenkrát překvapil >:D
4. 7. 2012 09:56
Typický přístup koncernu
No jo no, typický přístup koncernu VW, v USA svolávačka a výměna a v Evropě ticho po pěšině a ať si to, nejlépe po záruce, zacvaká zákazník. Až se začnou, pokud vůbec někdy, do USA vozit Škodovky resp. všechny evropské klony VW, tak bude veselo :-)
4. 7. 2012 09:35
Re: no jo...
tak jak prohlásil kamarád mechanik - auta se v Evropě přestala vyrábět v roce cca.2002 a v Japonsku v roce 2006..... Tedy auta, která mají něco vydržet, být pokud možno bez poruch apod. Teď už se vyrábí pouze předměty denní spotřeby, jejichž cena však určení v mnoha případech značně přesahuje.....