Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto roku 4x4 v ČR: triumf pro Land Rover Discovery

Libor Zezulka
Diskuze (37)
Již čtvrtý ročník čtenářské ankety „Automobil 4x4 roku 2005" o nejoblíbenější vůz s pohonem všech kol v České republice přinesl zajímavé výsledky. Absolutním vítězem se stal Land Rover Discovery.

Vydavatelství časopisu 4x4 Automagazín připravilo ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. čtvrtý ročník čtenářské ankety „Automobil 4x4 roku 2005" o nejoblíbenější vůz s pohonem všech kol v České republice. Anketa byla rozdělena do tří kategorií, podle charakteru vozu a způsobu využití. V první kategorii SUV byly nominovány automobily s pohonem všech kol, samonosnou karoserii a nezávisle zavěšenými koly. Prvním držitelem titulu „Automobil 4x4 roku 2002“ se v této kategorii stalo BMW X5, v roce 2003 a 2004 vybojovalo první místo Volvo XC90 a letos cenný titul obhájilo. Na druhém místě skončil Nissan Murano, který se na český trh dostavil teprve nedávno a třetí příčku obsadilo BMW s modelem X5.

Do kategorie off-road spadají automobily, na něž kladeny vyšší nároky v terénu. Ačkoliv i v této kategorii vystřídaly spartánské plasty často luxusní materiály, řadí 4x4 Automagazín do této kategorie vozy s účinnou terénní redukcí, elektrickou kontrolou prokluzu kol i mechanickou uzávěrkou diferenciálů. Prvním vítězem ankety se v roce 2002 stal Jeep Grand Cherokee, v roce 2003 a 2004 usedl na královské křeslo VW Touareg. V letošním roce s převahou zvítězil LAND ROVER Discovery. Na druhém místě se umístil VW Touareg a na třetím Jeep Grand Cherokee. Do poslední a nejméně početné kategorie pick-up jsou zařazena užitková vozidla se stálým nebo přiřaditelným pohonem všech kol s otevřenou ložnou plochou.

Jejich podíl zatím na českém trhu není výrazný, všechny tři dosavadní ročníky ankety vyhrál dlouhodobě nejprodávanější automobil této kategorie Nissan Pick-up. Letošním vítězem se stal nový model stejné značky Nissan Navara. Na druhém místo se dostala Toyota Hilux a na třetím zůstal Land Rover Defender. Od roku 2003 byla anketa rozšířena o „Automobil 4x4 roku absolutně“, kterým se mohou stát všechny nominované vozy bez ohledu na zařazení. Absolutně nejoblíbenější čtyřkolkou se v letošním roce stal Land Rover Discovery následován na druhém místě VW Touareg a na třetím místě Nissanem Pathfinder.

Pravidla ankety jsou jednoduchá: vítězným automobilem se stal v každé kategorii ten, který dostal od čtenářů 4x4 Automagazínu i dalších účastníků ankety nejvíce hlasů. Již od dubna se hlasovalo prostřednictvím anketních lístků a internetu (na stránkách www.auto4x4.cz a www.auto.impuls.cz), kde byl také seznam nominovaným automobilů.

Libor Zezulka
Diskuze (37)