Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Mission E Cross Turismo: Elektrický crossover má blízko k sériové výrobě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)

Porsche na 88. ročníku autosalonu v Ženevě překvapilo koncepční studií elektromobilu Mission E Cross Turismo, kterou samotná automobilka řadí do kategorie CUV (Cross Utility Vehicle).

Porsche si pro návštěvníky ženevského autosalonu připravilo výstavní premiéru modelu 911 GT3 RS, zastupujícího její tradiční hodnoty a zároveň prostřednictvím konceptu Mission E Cross Turismo nabízí pohled do budoucnosti.

Elektromobil svým designem i technikou navazuje na koncept Mission E, který byl představen na mezinárodním autosalonu IAA 2015 ve Frankfurtu nad Mohanem a v příštím roce má být uveden v podobě pro sériovou výrobu.

Porsche Mission E Cross Turismo s celkovou délkou 4,95 m, šířkou 1,99 m a výškou 1,42 m svými liniemi vedle konceptu z roku 2015 navazuje i na aktuální sériové modely své značky a především díky liniím svých boků a zadních partií silně připomíná kombi Panamera Sport Turismo.

Pohon konceptu zajišťují dva synchronní elektromotory s permanentním magnetem a celkovým výkonem systému více než 440 kW (600 k). Na svých 20palcových kolech s pneumatikami o rozměrech 275/40 R 20 má Mission E Cross Turismo akcelerovat z 0 na 100 km/h za méně než 3,5 s a dosahovat rychlosti 200 km/h v čase pod 12 sekund.

Koncept s pohonem všech kol a elektrickou soustavou s napětím 800 V má vedle svých dynamických schopností vynikat i možností rychlého nabíjení, umožňující nabíjení lithium-iontových baterií na plnou kapacitu v čase kolem 15 minut. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat kolem 400 km.

Porsche Mission E Cross Turismo má rovněž zaujmout i svým čtyřmístným interiérem. V něm samozřejmě nechybí moderní infotainment, který je k dispozici řidiči i jeho spolucestujícím, ale výrazně více pozornosti má přitahovat zavazadlový prostor, který má být po sklopení opěradel zadních sedadel schopen bez problému pojmout i jízdní kolo z nabídky značky Porsche.

Podle oficiálních materiálů automobilky Porsche je Mission E Cross Turismo konceptem, který je již nyní plně připraven pro běžný silniční provoz. Podobně jako starší Mission E se pak má údajně dočkat i sériového provedení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Avatar - white label
7. 3. 2018 00:31
Re: Dělá to dojem
Nová Panamera a Macan ano, ale nový Cayenne designově nic moc.
Tohle vypadá jako designový hybrid Panamery/Macanu, ale těmi modrými koly apod. to zabili.
6. 3. 2018 23:53
Dělá to dojem
jako kdyby slepili předek, střední část a zadek ze tří různých aut a nějak jim to nepasuje vůbec dohromady, jak se mi současná Panamera, Macan nebo Cayenne líbí, tak tohle je hodně divné.
Avatar - jozephko
6. 3. 2018 20:26
Konečne niekto predstavil aj elektrické kombi...
Kto by to bol kedy povedal, že prvé elektrické kombi predstaví práve Porsche? Peklo asi fakt zamrzlo...
Avatar - Korendir
6. 3. 2018 17:48
NEporsche
Porsche, který nevypadá jako Porsche. Mohli to udělat líp :no:
6. 3. 2018 15:49
Re: ty kola
pritom ukazana Audi e-Tron vypada suprove, proste trosku evoluce na Q5 a proste peknej BEV, aneb jeden koncern a dva ruzne pristupy, kdyby v Porsche vzali Panameru ST nebo Macana, torsku jim zmenili kukuc tak jak ho planuji dobudoucna, a dali tam elektriku, tak udelali lip nez s timhle