Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW odhalilo svoji budoucnost. Jaké novinky nabídne v roce 2018?

David Bureš
Diskuze (0)
V příštím roce bude mnichovská automobilka pokračovat v letos zahájené modelové ofenzivě. Těšit se můžeme na modely M8 nebo X7.

BMW loni po dlouhých 11 letech ztratilo titul největšího luxusního výrobce aut světa, když jej předstihl konkurenční Mercedes-Benz. Mnichovská značka se však na vrchol chce rychle vrátit, k čemuž jí má pomoci modelová ofenziva. Letos a v příštím roce chce celý koncern BMW Group uvést na trh 40 nových nebo modernizovaných modelů. Které to budou?

V letošním roce uvedené novinky už známe, a tak jen telegraficky. Ofenziva značky BMW byla zahájena novou generací řady 5, které se po celém světě do konce listopadu prodala ve více než 300.000 exemplářích. V dalších měsících následovaly modernizované řady 1 a 2 (konkrétně kupé a kabriolet), inovovaná řada 4 nebo novinka v podobě modelu 6 Gran Turismo, který nahradil dosavadní 5 GT. Nedávno na trh dorazila i třetí generace SUV X3.

To v příštím roce bude chtít BMW vsadit hlavně na luxusní vozy. Zajímavou novinkou bude nepochybně dosud největší SUV v nabídce, X7. „Tento segment na všech hlavních světových trzích posiluje. I proto rok 2018 nazývám rokem X!“ říká předseda představenstva BMW Harald Krüger.

Vedle X7 začne BMW v příštím roce prodávat také již představený crossover X2. A těšit se můžeme i na příchod nové generace X4, neboli sportovněji střižené verze X3. Následovat budou i další elektrifikované verze SUV. Vedle plug-in hybridů se počítá také s elektromobily, konkrétně pro rok 2020 je připravována čistě elektrická verze X3.

„V budoucnu budou všechny elektrifikované modely BMW patřit pod značku BMW i. A mohu vám říci jednu věc: pro BMW i jsme si registrovali nejen názvy od i1 po i9, ale držíme práva také pro BMW X – iX1 až iX9,“ dodává Krüger.

Podobně jako jiné automobilky i BMW má v oblasti elektromobilů velké plány. V roce 2025 hodlá nabízet 25 elektrifikovaných modelů (bez mildhybridů), včetně 12 plně elektrických vozů. Ještě letos automobilka zákazníkovi dodá elektromobil s pořadovým číslem 100.000. Takoví klienti jsou pro BMW zajímaví, 80 % z nich si jeho vůz předtím nekoupili. Navíc u elektromobilu následně obvykle setrvají.

„Zásluhou flexibilního modulárního systému komponentů elektrického pohonu, který připravujeme pro začátek následujícího desetiletí, bude možné každou modelovou řadu v závislosti na poptávce vybavit všemi dostupnými hnacími systémy, tvrdí předseda představenstva BMW.

Pátá generace akumulátorů už umožní i jízdu na delší vzdálenosti. Chystaný BMW i Vision Dynamics tak bude mít dojezd 600 kilometrů.

BMW nezapomíná ani na stále propagovanější autonomní vozidla, na kterých v novém kampusu Unterschleißheim nedaleko Mnichova pracuje více než 2000 inženýrů. Koncem roku bude na silnicích Mnichova, Kalifornie a Izraele jezdit flotila 40 zkušebních autonomních vozidel BMW řady 7.

To už jsme ale ve vzdálenější budoucnosti, zpět do roku 2018. Příští rok totiž BMW vedle zmíněných modelů chystá také novou generaci řady 8. Luxusní kupé přitom hned dorazí i ve vrcholné třídě M8. Příští rok se začnou prodávat také další sportovní modely, již představená nová generace M5 nebo inovovaná i8, kterou nabídku rozšířila o Roadster.

A co další značky BMW Group? Rolls-Royce uvede na trh osmou generaci Phantomu, BMW Motorrad model K 1600 Gran America, přezdívaný luxus na dvou kolech. Mini se pak bude chystat na rok 2019, kdy uvede na trh plně elektrický model.

David Bureš
Diskuze (0)