Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW oznámilo novou metodu komprese vodíku, dramaticky zvýší jízdní dosah

Michal Fokt
Diskuze (4)
BMW prý učinilo důležitý krok v oblasti vývoje vodíkové techniky. Zdá se však, že jeho japonský partner v tomto ohledu poněkud ostrouhá...

BMW a Toyota před lety podepsaly smlouvu o spolupráci, týkající se dodávek německých dieselů Toyotě, společného vývoje sportovních aut a spolupráce při vývoji vodíkových palivových článků. Detaily dohody nejsou známy, nicméně se zdá, že kooperace funguje pouze v některých specifických oblastech.

BMW totiž na tokijském autosalonu oznámilo, že objevilo nový způsob komprese vodíku, o Toyotě v souvislosti s tím ale nepadlo ani slovo. Vodík má být skladován v nádržích při "extrémně nízkých teplotách", čímž se zvýší kapacita tanků a tím pádem vzroste i jízdní dosah, jenž by měl přesáhnout hranici 700 km. A pochopitelně je zkombinovatelný s palivovým článkem od Japonců, který bude BMW využívat. Také vám oznámení BMW v rámci domácího autosalonu partnerské Toyoty, která se momentálně vyhřívá na výsluní zájmu o vodíkový sedan Mirai, přijde poněkud poťouchlé?

Toyota Mirai má být schopna na jednu normovaně natankovanou nádrž ujet zhruba 480 km, přičemž původně deklarovala 700, před pár dny představený konkurent Honda Clarity Fuel Cell také slibuje "přes 700". Je ovšem otázkou, jaká bude nakonec realita. BMW chce nový systém skladování použít "někdy po roce 2020" pro vodíkový sedan, určený pro jízdy na velké vzdálenosti, jenž by měl být o něco větší než Mirai a Clarity.

Michal Fokt
Diskuze (4)
31. 10. 2015 10:16
Re: Toyota
ona klame tak napul, kdys mas cerpacku co to dokaze naplnit tak to ten dojezd ma, jenze takovej tlak zvladaj v EU dve cerpacky a po celem svete asi 5-8, a nikdo se nehrne do vystavby cerpacek ani tech co to auto naplnej alespon z pulky (cca polovicnim tlakem) tedy to co ma vetsina vodikovich cerpacek, ac i tech je po malu
Avatar - JohnST
31. 10. 2015 00:17
Toyota
Toyota s tym dojazdom klame. Tot cele. :no: :-)
30. 10. 2015 22:04
Re: BMWxToyota
Do roku 2020 na to přijde i Toyota:)
hlavně si nemyslím, že by se to masově rozšířilo.
Avatar - _Karel_
30. 10. 2015 17:54
BMWxToyota
"BMW se s Toyotou domluvilo na spolupráci na vodíkovém pohonu" - evidentně se to netýkalo designérského oddělení. Teď tedy vidím, že auto s alternativním pohonem nemusí vypadat "velmi alternativně". Vodík mě nezajímá, ale je to hezký auto :yes: