Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zelená vize 2012: Vítězem ankety KMN je BMW i3

David Bureš
Diskuze (0)
Druhé v anketě Zelená vize 2012 skončilo BMW i8, třetí pak Jaguar C-X16.

Koncept městského elektromobilu BMW i3 vyhrál anketu Zelená vize roku 2012, na stupních vítězů jej doplnily studie ekologických sporťáků. Druhý skončil plug-in hybrid BMW i8, třetí potom Jaguar C-X16 s elektromotorem integrovaným do osmistupňového automatu, který funguje na bázi systému KERS z Formule 1.

Anketa Zelená vize roku 2012 doplňuje volbu ankety Auto roku 2012 Klubu motoristických novinářů (KMN). Jejím cílem je podpořit a ocenit ekologická řešení a vize v automobilovém průmyslu v daném roce.

Porotci letos vybírali ze 12 nominovaných vozů. Mezi ně patřily vedle nejlepší trojice také Audi Urban Concept, Chevrolet Miray, Magna Steyr MILA Aerolight, Mercedes-Benz F125!, Opel RAKe, Peugeot HX1 Metamorphosis, Renault Frendzy, Smart Forvision a VW Nills.

Vítězné BMW i3 se má začít vyrábět v roce 2013, v nabídce budou dvě verze. Ta plně elektrická bude poháněna elektromotorem o výkonu 125 kW a maximálním točivém momentu 250 Nm. V provedení REx (zkratka pro Range Extender) s prodlouženým dojezdem bude elektrický motor doplněn spalovacím agregátem, nejspíše dvouválcem od motocyklové divize BMW Motorrad.

BMW v soutěži Zelená vize bodovalo již loni, kdy se vítězem stal BMW Vision Efficient Dynamics, předchůdce studie i8.

Do ankety Zelená vize mohou být zařazeny koncepty, které jsou hybridy, elektromobily, používají palivové články nebo spalují vodík zemní plyn či E85. Vozy nominované pro letošní ročník této ankety musely být představeny v časovém období od 30. října 2010 do 30. října 2011.

Autem roku 2012 KMN byl zvolen Range Rover Evoque.

David Bureš
Diskuze (0)