Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

C-MAX Energi je nejrychlejší plug-in hybrid, chlubí se Ford

David Bureš
Diskuze (1)
Plug-in hybridní MPV z dílny Fordu se v USA začne prodávat letos na podzim.

Ford C-Max Energi může v čistě elektrickém režimu jezdit maximální rychlostí 137 km/h (85 mph). Rychleji v elektrickém režimu žádný konkurenční plug-in hybrid nejezdí, tvrdí Ford.

Například maximální rychlost Toyoty Prius Plug-in Hybrid v elektrickém režimu činí 100 km/h. Japonského konkurenta tak v tomto ohledu C-Max Energi poráží o takřka 40 km/h.

Ford říká, že plug-in hybridní MPV díky této nejvyšší rychlosti nebude brzdou provozu, ani když pojede čistě na elektřinu a tedy s vypnutým spalovacím agregátem.

V elektrickém módu zvládne C-Max Energi ujet asi 32 kilometrů. Záleží ale samozřejmě na jízdním stylu a daných podmínkách. Celkový dojezd C-Maxu Energii činí 885 kilometrů.

Řidič se může rozhodnout mezi třemi jízdními režimy, které může přepínat pomocí tlačítka na středové konzole s písmeny EV. Jaký mód je právě sepnut, řidič zjistí na levém displeji před sebou.

V módu EV: Auto vůz sám rozhodne o tom, jak bude čerpat energii z baterií a motoru na základě požadavků řidiče a stavu nabití akumulátoru.

EV: Now je elektrický mód. Benzinový agregát je sepnut jen v některých situacích, například pokud je plynový pedál sešlápnut až k podlaze. Řidič je informován o odhadovaném dojezdu a je mu doporučováno, jak jet, aby pouze na elektřinu dojel co nejdále.

V módu EV: Later je elektřina šetřena pro pozdější využití, kdy řidič auto přepne do ostatních dvou režimů. Mód EV: Later je dle automobilky určen například pro jízdu po dálnicích.

V přídi Fordu C-Max Energi je uložen zážehový dvoulitrový čtyřválec s Atkinsonovým cyklem, který spolupracuje s elektromotorem. Pokud jsou baterie plně nabity, činí celkový výkon hybridní soustavy vozu 145 kW. Elektromotor čerpá energii z lithium-iontových baterií uložených v zadní části vozu pod podlahou interiéru.

David Bureš
Diskuze (1)
8. 8. 2012 08:18
:)
Tím bych se chlubil,ze maji nejrychlejší pracku :)))