Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Car2Go: Vyzkoušeli jsme, jak funguje sdílení aut

Ondřej Chamilla
Diskuze (10)
Vydali jsme se do Stuttgartu, abychom zjistili, jak v reálu funguje sdílení automobilů, u kterého se cena přepravy pohybuje v hladině mezi MHD a taxi. Hodil by se tento systém také Praze?

Zní to jako krásná myšlenka, používat automobil jenom když potřebujete, ale běžně se nestarat kam zaparkujete přes noc, jestli máte zaplacené pojištění či silniční daň, nebo dokonce neřešit palivo. Na české poměry to vypadá jako utopie, přesto takový systém úspěšně funguje v několika desítkách měst po celém světě.

A nyní možná namítnete, že sdílení automobilů máme i v Praze, což je pravda. Jenže u něj musíte automobily vracet na předem určená místa. Systém Car2Go má však tu nespornou výhodu, že když si vypůjčíte auto, můžete jej zanechat kdekoliv v předem vytyčené oblasti, která zahrnuje v podstatě celé město a často i okolní města. Pokud tedy chcete jet večer na párty do klubu, jednoduše si vezmete nejbližší auto a necháte jej v cílové destinaci.

A jak daný systém funguje třeba ve Stuttgartu? Naleznete tam přes 500 elektrických Smartů, které jsou rozesety po městě tak, že do pěti minut vždycky k nějakému dojdete. Jejich polohu, stav akumulátorů i čistotu zvenku či zevnitř uvidíte na mobilní aplikaci či na počítači. Pokud s nimi chcete jezdit, musíte se registrovat na pobočce Car2Go, což stojí 19 eur. Auta v ulicích jsou pak volně otevřená, pro jejich nastartování ovšem musíte mít zákaznickou kartu a zadat na displeji svůj kód. Pak se vás automobil zeptá, jak byste ohodnotili jeho čistotu a stav. Poté již můžete vyrazit.

Samozřejmě pokud byste si v aplikaci vyhlídli auto blízko vás, je zde možnost rezervace na půl hodiny. Můžete však kupříkladu normálně jít po ulici, najednou začne pršet, a tak nasednete do nejbližšího Smartu a odjedete. Jednoduché jako facka. Přitom platíte pouze za minutu ve voze, a to 0,29 eur, tedy v přepočtu asi 8 korun. Nezajímá vás nic víc. V autě jsou totiž další dvě karty, jedna pro vjezd do větších parkovacích domů či podzemních garáží, druhá na dobíjení, respektive tankování, a to pro města, kde jezdí Smarty se spalovacími motory. Pokud má auto málo elektrické energie, požádá vás, jestli jej dojedete nabít. Ve Stuttgartu je přibližně 200 dobíjecích stanic, není to tedy nic složitého, a pokud to uděláte, dostanete 20 minut jízdy zdarma. Vy tedy reálně platíte jenom poplatek za registraci a pak částku za dobu řízení, to je všechno. Automobil můžete ve Stuttgartu zaparkovat v podstatě kdekoliv, kde jsou běžná parkovací místa. Navíc Smarty zde mohou stát kolmo k silnici, čímž ušetří drahocenné místo.

Společnost Car2Go vlastněná Daimlerem říká, že jejich záměrem není nahradit osobní automobilovou dopravu, ale nabízejí novou alternativu, která je sice dražší než MHD, ale zase výrazně levnější než taxi. Lidé totiž v přeplněných městech začínají myslet jinak - již zvažují, jestli pojedou do centra autem, protože budou platit velké poplatky nejen za parkování. Běžné automobily se pravděpodobně budou používat zejména na mimoměstské cesty.

Je čas vyzkoušet si všechno na vlastní kůži. Vycházíme z centrály Car2Go a na tabletu vidíme, že v okolních ulicích se nachází hned několik elektrických Smartů. Vybíráme si tedy jeden z vozů, který je podle údajů čistý zvenku i zevnitř a akumulátory mají ještě 84 % kapacity a vydáváme se k němu. Je odemčený, usedáme tedy dovnitř, vkládáme kartu do zdířky nad navigací a vyplňujeme krátké vstupní hodnocení auta. Poté již startujeme. Smart se tiše rozjíždí. Uvnitř působí mnohem větším dojmem než zvenku, brzy si na auto zvyknete. Do městského provozu se tichý dvousedadlový vůz hodí perfektně, navíc má i velmi dobrou akceleraci v městských rychlostech. Projíždíme Stuttgartem a všechno jde hladce. Děláme si menší okruh a po deseti minutách jízdy se vracíme zpět k dobíjecí stanici. Za tuto jízdu bychom zaplatili 2,9 eur, tedy necelých 80 Kč. To není na německé poměry mnoho, zejména když i v odpoledním provozu za tuto dobu najezdíte asi tři kilometry. Co teprve v době, kdy není aut v ulicích tolik.

Vraťme se tedy k otázce z úvodu – hodil by se tento systém také Praze? Podle našeho názoru zcela jistě. Ostatně Car2Go již delší dobu jedná o možnosti vstoupit i na český trh. Pro úspěšné použití konceptu v srdci Evropy je však potřeba nejen vstřícný postoj pražského magistrátu, ale rovněž vhodná infrastruktura včetně dostatečného množství volných parkovacích míst a v neposlední řadě i zájem zákazníků. Propracovaný systém sdílení automobilů nyní dobře funguje například v Miláně, kde má již 50.000 zákazníků. Bohužel český zákazník zatím nemá možnost využívat tato auta, to mohou jen lidé bydlící v zemích, kde Car2Go funguje.

Je tohle budoucnost dopravy ve městě? Těžko říci, zdá se však, že na některých místech světa sdílení automobilů funguje. Navíc Smarty pomocí dalších aplikací můžete kombinovat s jinými dopravními prostředky tak, aby cesta byla rychlá a levná. Nově se také v Německu testuje sdílení pětimístných aut i na cesty mezi městy. Zdá se tedy, že tato služba ještě zažije svůj boom, možná i v Praze.

Ondřej Chamilla
Diskuze (10)
Avatar - dr.biker
4. 6. 2014 19:07
Re: Car2go
Já si nemohu vybrat, jestli pojedu autem či MHD. Jezdím malou dodávkou po městě a vozím sebou stavební materiál, který nemohu vozit MHD. >:-[]
Avatar - twistedTSD
4. 6. 2014 11:00
Re: Car2go
Zrovna se do Brna potřebuji v ranních hodinách dostat a ideálně autem, ale tamní dopravní situace mě začíná děsit. :-) Po chvíli hledání jsem našel tohle [odkaz] . Sice kamery nevalného počtu, kvality a funkčnosti, ale aspoň něco, díky za inspiraci. :-)
4. 6. 2014 08:49
Re: ĎÁBEL NOSÍ PRADU
mas pravdu, ty celej zivot jen hledas, no a my ostatni jen kliknem a vime :-)
3. 6. 2014 22:02
Re: Car2go
sledovat i dopravni situaci na tabletu telefonu muzes stejne jako to kde dana elektro auta stoji, je pak tedy velice snadne se rozhodnout zda vyuzijes sdilene auto, nebo radsi pojedes MHD, uplne stejne se snad rozhodujes i u vlastniho auta ne?

ja teda nez vlezu do auta tak kliknu na [odkaz] prstem letmo projedu kamery na trase kterou chci jet a pokud vidim ze tam je nekde zacpa tak radsi jedu MHD popripade si jeste prstem letmo projetu nahledy kamer na alternativni trase, je to cinnost tak na 30-40s nahledy kamer me vyskakuji krasne rychle, ale teda netusim jestli neco podobneho mate i v Brne, snad jo ne?
3. 6. 2014 21:13
ĎÁBEL NOSÍ PRADU
Tady bych to zpočátku držel hezky nakrátko. Začít to chce něčím přirozenějším, třeba takové... boty. Sdílení bot. To by na začátek možná mohlo jít, ne? Akorát si budeš muset dát trochu bacha, až ti tvoje výstavní hadí kopyta zaživa stáhne nějakej boxer rovnou před priorem. No co, jdeš s dobou, domů už to v ponožkách nějak dopajdáš, a kdyby tě náhodou cestou brala fest kuří voka, klidně si vyhlídni nějakou sdílenou oběť, však to znáš, garážový Ďábel nosí přece... Pradu 8-s 8-s :-|

P.S. Jsou jen dva druhy lídí - jedni normálně žijí, druzí "normálně" jen celý život něco hledají... Proč asi?