Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster pick-up existuje! Dostupný pracant je dílem rumunské společnosti

Stanislav Kolman
Diskuze (5)
I když nejde o produkt samotné automobilky, mohli bychom se dočkat malé sériové produkce.

Dacia se pod křídly Renaultu těší na evropských trzích ohromnému úspěchu. Nabízí bytelná a schopná auta se sympatickou cenovkou, která zůstala i sportovně-užitkovému Dusteru druhé generace. Pokud byste ale namísto SUV prahli po pick-upu se stejnou technikou, rumunská firma Romturingia má pro vás řešení.

V automobilovém světě nejde o úplně neznámé jméno. Stejná společnost postavila pick-upy na základech první generace Dusteru již před čtyřmi lety. Tehdy vzniklo něco kolem 500 kusů, přičemž všechny zamířily do vozového parku jedné velké domácí firmy.

A varianty s korbou se dočkala i druhá generace, pick-up se objevil na stánku firmy na výstavě užitkových vozidel v Hannoveru. Přední část automobilu je shodná se sériovým SUV, rozdíl poznáte až vzadu, kde chybí jeden pár dveří a naopak je k dispozici otevřený nákladový prostor.

Stejná zůstala i technika, pick-up tedy pohání dieselová patnáctistovka dCi o výkonu 82 kW (110 k), která však bude nahrazena modernějším dieselem o stejném objemu, avšak výkonem zvýšeným na 86 kW (115 k). Jde o motor, jenž je přizpůsoben zpřísňujícím se emisním normám. Točivý moment má hodnotu 260 N.m a řidič se může spolehnout na pohon všech kol.

Společnost Romturingia zatím oficiálně nepotvrdila, jestli se i v případě druhé generace Dusteru pustí do malé sériové produkce. Ale vzhledem k úspěchu, který tento showcar na výstavišti zaznamenal, je to více než pravděpodobné. A kdo ví, třeba to automobilku Dacia inspiruje k rozšíření modelové řady Duster. O první „užitkáč“ na bázi SUV by však nešlo. Připomeňme, že rumunská společnost nabízí Duster Fiskal s 1,64 metru dlouhým prostorem pro náklad.

A pokud jde o sériové SUV, i to se dočkalo motorových novinek. Na pařížském výstavišti se Duster ukázal s přeplňovanou benzinovou třináctistovkou, která je dílem spolupráce Renaultu a Mercedesu. Stejně tak se interiér vyznačoval vylepšeným systémem infotainmentu.

Stanislav Kolman
Diskuze (5)
23. 10. 2018 10:51
Pracant...
Sikovne auticko. Ideal napriklad pre myslivcov, na vozenie strelenej zveri ked nechcu aby im smrdela v kabine. Potom oplachnut korbu wapkou, fertig, a ide sa dalej...
Avatar - wakantanka
23. 10. 2018 09:31
Re: Vypadá super!
:-) :yes:
22. 10. 2018 20:48
Re: Vypadá super!
našikmo vždycky, na rovno se sundaným víkem...
[odkaz]
Avatar - wakantanka
22. 10. 2018 18:10
Re: Vypadá super!
A si si isty ze ti ta motorka dozadu vojde? Mne ta korba nepripada neviem ako dlha.
22. 10. 2018 17:56
Vypadá super!
Chci ho:) na vození motorky na dráhu, aby mě nemusel s dodávkou tahat z bláta traktor jako vloni den před Vánocema:)