Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF CF a XF: International Truck of the Year 2018

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost DAF Trucks získala prestižní titul International Truck of the Year 2018 pro nové modely vozidel DAF CF a DAF XF.

Titul International Truck of the Year je udělován od roku 1977 a jeho prvním držitelem byl Seddon Atkinson 200. O letošním vítězi rozhodovala odborná porota složená z 23 motoristických novinářů zastupujících 23 specializovaných magazínů z celé Evropy.

Porota při výběru nejlepšího nákladního automobilu zohledňuje inovace, ekonomiku provozu, dopad na životní prostředí, bezpečnost a v neposlední řadě i pohodlí řidičů na jejich dlouhých cestách.

Letošní vítězové DAF CF a DAF XF mají na své kontě celkem 104 bodů. Na druhé pozici skončil zástupce italské značky Iveco v podobě modelu Stralis NP 460. Třetí místo obsadila modelová řada XT značky Scania. Společnost DAF Trucks doposud získala čtyři tituly International Truck of the Year a to v letech 1988, 1998, 2002 a 2007. Letošní ocenění je tedy páté.

Nejprestižnější ocenění v evropském průmyslu nákladních vozidel převzal prezident společnosti DAF Trucks Preston Feight od předsedy poroty, kterým byl pan Gianenrico Griffini, na výstavě Solutrans v Lyonu.

Gianenrico Griffini k ocenění vozidel značky DAF uvedl, že nová provedení modelových řad CF a XF představují nový standard, pokud jde o účinnost pohonné soustavy a celkový výkon v rámci jejich kategorií.

Nové modely vozidel DAF CF a DAF XF jsou vybaveny úplně novými pohonnými soustavami a vysoce účinnými převodovkami a zadními nápravami. Spolu s novými, kompaktními systémy úpravy emisí, softwarem a optimalizací aerodynamiky přinesly tyto inovace další úsporu paliva a snížení emisí CO2 o působivých 7 %.

Pokud jde o konfigurace pro profesionální aplikace, jsou nové modely vozidel až o 300 kilogramů lehčí, což ještě zvyšuje provozní efektivitu na straně zákazníků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)