Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Erik Buell se vrací se značkou Fuell a tentokrát sází na elektřinu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Erik Buell je zpět mezi výrobci motocyklů, ale s tentokrát se již nebude věnovat strojům s velkoobjemovými dvouválci, ale spolu se svými partnery zaměřil pozornost na elektromotory poháněné stroje.

Fuell je jméno značky, za níž stojí slavný severoamerický konstruktér Erik Buell spolu se svými partnery, jimiž jsou Frédéric Vasseur a Francois-Xavier Terny.

Erik Buell, který začátkem letošního dubna oslaví 69. narozeniny, se proslavil především jako zakladatel a konstruktér společnosti Buell Motor Company, kterou v roce 2003 plně pod svá křídla převzal Harley-Davidson a v roce 2009 její činnost díky ekonomické krizi ukončil.

Slavný konstruktér se tehdy nevzdal a založil si novou společnost Erik Buell Racing, v níž rozvíjel svůj původní koncept silničních motocyklů s vidlicovým dvouválcem. Bohužel i ta nakonec v roce 2015 skončila.

Partnery Erika Buella v novém podniku jsou již jmenovaní Frédéric Vasseur a Francois-Xavier Terny. První z této dvojice je zakladatel Spark Racing Technology, produkující monoposty pro šampionát formule E a zároveň je tento muž aktuálním šéfem týmu Alfa Romeo Racing v šampionátu formule 1. Třetí ze zakladatelů nové značky je majitele konzultantské společnosti a přispěl potřebnými financemi.

Značka Fuell se při svém vstupu na trh zaměří na elektrická jízdní kola a motocykly, což ostatně náležitě demonstruje prostřednictvím dvojice prvních modelů.

Fuell Fluid-1 je jméno nového elektrokola, u nějž elektromotor pomůže jezdci se šlapáním. Na trh tento model zamíří v základním provedení Fluid-1 s 250wattovým motorem, poskytujícím podporu do rychlosti 25 km/h a výkonnější verzi Fluid-1S s 500wattovým motorem s rychlostí do 45 km/h. Dvojice vyjímatelných baterií má zajistit dojezd na jedno nabití kolem 200 km.

Fuell Flow je označení pro nový elektrický motocykl, který bude rovněž nabízen ve dvou provedeních. Základní verze Flow-1 má být na stejné úrovni jako mají dnešní stopětadvacítky a nabízet nejvyšší výkon 11 kW, zatímco provedení Flow-1S má disponovat výkonem 35 kW. Oba modely cílí na evropské skupiny řidičských průkazů, přičemž za řídítka toho prvního mohou usednout držitelé A1 a výkonnější verzi lze sedlat s A2.

Fuell uvede na trh nejdříve elektrokola, jejichž výroba se má rozběhnout v průběhu letošního roku a jejich ceny začínají na částce 3295 amerických dolarů (zhruba 76.000 Kč). V případě motocyklů se má výroba rozběhnout až v roce 2021, ale již nyní je k dispozici jejich základní cena 10.995 amerických dolarů (kolem 253.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme