Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP vyhlásil nejbezpečnější auta za rok 2014 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (27)
Nezávislá organizace Euro NCAP zveřejnila přehled automobilů, které jsou nejbezpečnější z testovaných vozů za rok 2014 podle jejího systému hodnocení.

V loňském roce se do celkového hodnocení vozů testovaných organizací Euro NCAP promítl nový požadavek na autonomní nouzové brzdění a rovněž skutečnost, že byl kladen větší důraz na asistenční systémy, které mohou aktivně zabránit nehodám a zvyšují bezpečnost provozu.

Stále větší zaměření na zvyšování aktivní bezpečnosti se projeví i v blízké budoucnosti dalšími změnami v hodnocení, ale prozatím Euro NCAP rekapituluje loňský rok a zveřejňuje svůj přehled nejbezpečnějších testovaných vozů roku 2014, rozdělených do kategorií podle velikosti.

V případě kategorie označené nejen u Euro NCAP jako Supermini si pět hvězd odvezl jediný model, který se stal zástupce mladoboleslavské automobilky Škoda v podobě třetí generace hatchbacku Fabia. Ostatním třinácti testovaným vozům se této mety dosáhnout nepovedlo.

Mezi menšími rodinnými vozy je podle Euro NCAP tím nejbezpečnějším crossover Nissan Qashqai, který si velmi dobře vedl v ochraně dětí a dobré výsledky předvedl i v kategorii ochrany dospělých cestujících. Více než slušný standard nabízí v oblasti asistenčních systémů, ale celkové skóre mu mírně pokazila ochrana chodců.

Králem větších rodinných vozů v oblasti bezpečnosti má být Mercedes-Benz třídy C s velmi dobrými výsledky v ochranně dospělých i dětských cestujících, slušnou výbavou asistenčních systémů a dobrou ochranou chodců, kterou narušuje přední hrana kapoty motoru.

Předposlední kategorii v rámci nejbezpečnějších vozů za rok 2014 představují u Euro NCAP malá MPV, mezi nimiž se nejlépe dařilo Volkswagenu Golf Sportsvan, u nějž je stejně jako u výše zmíněných vozů nejvíce prostoru ke zlepšení v oblasti ochrany chodců.

Posledním nejbezpečnějším vozem loňského roku je Land Rover Discovery Sport, zastupující malé off-roady s pohonem všech kol. I u něj bylo dosaženo velmi dobrých výsledků v oblasti ochrany cestujících i asistenčních systémech a také v ochraně chodců, kde vynikal díky airbagu, ukrytému pod kapotou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (27)
16. 1. 2015 08:04
Re: Tá nová fábia sa mi stále viac páči.
Mercedes při vývoji bezpečnosti nespí, ten rovnou chrápe >:D Koukni se na výsledky USA a jejich nového testu s malým překrytím (Small overlap front), Mercedes C moc slavně nedopadl viz [odkaz] Podobně tam dopadlo i BMW řady 3 [odkaz] a o Audi A4 raději ani nemluvit, tam se dá rovnou mluvit o propadáku [odkaz]
V tomto crashtestu drtí německou prémii kdejaká neprémie, třeba Hyundai Elantra [odkaz] , Honda Accord [odkaz] , Ford Fusion [odkaz] a spousta dalších.
16. 1. 2015 01:45
Re: Ziarovka v smerovkach v roku 2015
Díra se nemusí vyřezat, ale šroubovákem se vypáčí kulatá krytka z výroby.
Díra se nemusí zalepit, ale je k tomu určená nová plastová krytka s gumovým těsněním a dvěma šroubky kterými se připevní na tělo světlometu kde jsou připravené příslušné závity.
Avatar - Ada je zase tady
16. 1. 2015 01:04
Bravo Škoda!
Good job :yes:
15. 1. 2015 20:29
Tá nová fábia sa mi stále viac páči.
Pri čelnom náraze sa na Fábii neprasklo ani čelné sklo :yes: Mercedes- prémia-darmo nespia v tom vývoji ;-)
Avatar - fOE
15. 1. 2015 17:07
Re: Ziarovka v smerovkach v roku 2015
Ten puvodni koment v tomto vlaknu samozrejme je hloupy, ale kdyz uz se bavime o zarovkach tak s zarovkama v blinkru nove oktavie vazne je legrace. Dnes jsem se treba dozvedel, ze pro vymenu zarovky v nove oktavii se musi vyrezat do svetla dira, zarovka vymenit a nasledne dira zalepit specialni sadou k dostani v servisech, kde te jeste upozorni, ze si mas dat pozor aby ti nic nenapadalo do svetla pri tomto ukonu, bo to uz z toho nikdy nedostanes >:D .

Tomu rikam "simply clever". 8-s