Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fabia WRC oficiálně potvrzena

Michal Hochman
Diskuze (38)
Představitelé továrního týmu Škoda Motorsport včera konečně oficiálně přiznali vývoj sportovního vozu Škoda Fabia WRC, což se však už dlouho neoficiálně proslýchalo.

Představitelé továrního týmu Škoda Motorsport konečně oficiálně přiznali (19.02.2003) vývoj sportovního vozu Škoda Fabia WRC, což se však už dlouho neoficiálně proslýchalo.

Hlavním důvodem podle šéfa týmu P. Janeby je skutečnost, že vůz Škoda Octavia WRC jehož vývoj je z počátku devadesátých let a jeho největším úspěchem je třetí místo v Rally Safari v roce 2001, je v dnešní době svou koncepcí zastaralý a nevyplatí se do něj nadále investovat. Základem vozu bude platforma Fabie. Další podrobnosti o vzhledu sportovního vozu Fabie tiskový mluvčí sportovního oddělení R. Meliška tradičně neuvedl. Jedinou prozatímní jistotou by měla být informace, že vůz bude pohánět stejný agregát jako je ve voze Škoda Octavia WRC. Problém nového sportovního vozu bude jeho délka, která je předpisy FIA stanovena na čtyři metry. Škoda Fabia WRC, stejně tak jako vůz Peugeot 206 WRC, by musela být nastavena mohutnými spoilery aby splňovala předepsanou délku vozu. Paradoxně by se tak Fabie mohla stát nejmenším soutěžním vozem seriálu MS, pokud tovární tým Peugeot v příští sezóně nasadí nový vůz Peugeot 307 WRC na jehož vývoji pracuje.

Pravděpodobnější skutečnost přiznání vývoje sportovního vozu Škoda Fabia WRC je představení vozu na Ženevském autosalónu, který se koná již za 14 dní. Vzhledem k předpokládanému premiérovému startu Škody Fabia WRC na čistě asfaltové Rally San Remu (01.10. 2003) a homologačním listinám má tovární tým pouze několik dní na tajení vzhledu sportovního vozu.

Před nedávným podepsání smlouvy s třetím jezdcem týmu Škoda Motorsport M. Kahlem, se pro české fanoušky objevila další potvrzená zpráva o startu továrních posádek D. Auriola a T. Gardemeistera v letošním ročníku Rally Bohemia, který se koná 11.07. 2003. Spekulativně se tak jeví skutečnost, že na startu letošního ročníku Rally Bohemia nad kterou má patronát Škoda Auto by mohla mít Škoda Fabia WRC svoji premiéru na domácí půdě.

Michal Hochman
Diskuze (38)