Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

FCA se zbaví Ferrari, aby splnilo růstový plán

Jan Mička
Diskuze (13)
Plány nového šéfa Ferrari se naplňují. Ferrari se odtrhne od koncernu Fiat Chrysler a s jeho akciemi se bude obchodovat na burze.

Jedním z ambiciózních plánů Sergia Marchionneho, nového šéfa Ferrari, je zvýšit prodejní čísla. Na tom samozřejmě není nic špatného, kdyby s největší pravděpodobností neutrpěla exkluzivita. Zatímco v letošním roce by se měl odbyt vozů zvednout o 5 procent, v budoucnu už by se jich mělo vyrobit až 10.000 ročně.

Ve spojitosti se vznikem koncernu Fiar Chrysler (FCA) a příchodem Marchionneho se také hovořilo o úplném osamostatnění Ferrari. Nový šéf „italských hřebců“ tento čin komentoval tak, že by v budoucnu nebylo dobré, aby se dohromady míchaly obě krve. Pravděpodobně ta lidová a luxusní, nebo chcete-li supersportovní.

Jde však hlavně o peníze. S deseti procenty akcií Ferrari se totiž bude obchodovat na burze a zbývající část se rozdělí mezi akcionáře FCA. Vše se má uskutečnit už v příštím roce, přičemž cílem je zisk dostatečného kapitálu pro financování skupiny Fiar Chrysler (hovoří se o 61 miliardách dolarů). Podle šéfa FCA Johna Elkanna však bude i nadále zachováno drahocenné italské dědictví Ferrari, včetně jeho celkového obchodního postavení.

Jan Mička
Diskuze (13)
30. 10. 2014 19:00
na pravou míru
Zadlužení FCA je i vůči aktivům jedno z nejnižších a firma nemá problém si proto půjčit na cokoliv. Jde i o úroky. Podstata této akce ale není o půjčení si, ale o zjištění a hlavně zvýšení hodnoty firmy Ferrari, k čemuž pomůžou prodané akcie. Druhým důvodem jsou emisní limity, kdy Ferrari pokuty za emise započte do ceny a uleví se FCA. Negativem může být snížení hodnoty FCA.
Avatar - Ham.
30. 10. 2014 11:20
Re: FCA a Ferrari....
To se sice hovoří, ale je to z cesty. V článku na Automotive News je vidět, že chtějí dluh a další rozvoj financovat z vícero zdrojů, jednak prodejem 10% Ferrari, jednak vydáním nových dluhopisů FCA a především velkým zvýšením provozního zisku. 61 mld. usd nejde získat ani prodejem pěti kompletních firem jako je Ferrari.
30. 10. 2014 11:05
Re: FCA a Ferrari....
V tom článku nahoře píšou, že prodejem těch 10% chtějí vykrýt provozní kapitál 61 miliard dolarů. Což teda moc nesedí s těmi 0,5 MLD Euro.
Avatar - Ham.
30. 10. 2014 10:44
Re: FCA a Ferrari....
Jaké řády? Tady máš hodnotu Ferrari odhadnutou "could have an equity value of between 5 billion euros and 5.8 billion euros, according to brokers"
[odkaz]
Avatar - maros
30. 10. 2014 09:50
Re: FCA a Ferrari....
Tak otázka je, k čemu je použijou. Jesli to bude další 500AEIOU, nebo Alfa 500. Tak ať je raději dají na charitu. 8-s