Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat a Chrysler dokončí spojení 12. října

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Všechny podmínky pro vznik nového globálního automobilového koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) jsou splněné. Fungovat začne od neděle 12. října.

Skupina, která bude sedmým největším výrobcem automobilů na světě, oficiálně vznikne 12. října a od 13. října se začne s akciemi FCA obchodovat na burze v New Yorku a v Miláně.

Fiat uvedl, že žádný z věřitelů nebyl proti fúzi a částka peněz zaplacená akcionářům, kteří se rozhodli prodat podíly, nepřekročila stanovený limit 500 milionů eur, tedy v přepočtu 13,7 miliardy korun.

Fiat získal nad Chryslerem plnou kontrolu již začátkem letošního roku. Většina akcionářů automobilky pak schválila spojení s Chryslerem začátkem srpna. Investoři, kteří se spojením nesouhlasili, mohli požádat o odkoupení akcií, Fiat však upozornil, že pokud nároky těchto investorů přesáhnou 500 milionů eur, bude fúze zrušena. Námitky vůči fúzi ještě mohli vznést věřitelé Fiatu, nikdo z nich se však do stanoveného termínu 4. října proti spojení nevyjádřil.

Automobilka dodala, že s běžnými akciemi Fiatu se bude naposledy obchodovat v pátek 10. října. V pondělí 13. října se pak uskuteční primární nabídka akcií nové skupiny FCA. Generální ředitel Sergio Marchionne chce použít peníze z prodeje akcií na burze k financování pětiletého expanzního plánu, jehož cílem je zvýšit roční prodej až o 60 procent na sedm milionů vozů. Posílit chce hlavně značky Alfa Romeo, Maserati a Jeep. Část peněz by se mohla využít také na snížení dluhu, který na konci června činil 9,7 miliardy eur.

FCA bude mít právní sídlo v Nizozemsku a daňové sídlo v Británii. Její hlavní výrobní operace budou v Detroitu a Turíně.

Chrysler musel v roce 2009 požádat o bankrotovou ochranu a musela ho zachránit vláda. Později pětinový podíl a kontrolu nad vedením podniku získal Fiat, který svůj podíl postupně navyšoval až na 58,5 procenta. Zbylých 41,5 procenta vlastnil zaměstnanecký fond VEBA a podle dohody z roku 2009 měl Fiat opci na koupi tohoto podílu. Obě strany se však dlouhou dobu nebyly schopné dohodnout na ceně. Dohodu s odbory podepsal Fiat až počátkem letošního roku a plné převzetí dokončil 21. ledna.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)
Avatar - Barrichello
9. 10. 2014 08:49
Re: Bariku,
Mě je Fiat u zádele >:D
Avatar - Barrichello
9. 10. 2014 08:49
Re: Bariku,
A von Fiat nikomu nic nedluží a na žádném trhu není ztrátový vid, hahaha >:-[]
Avatar - Ja Prvni 123
8. 10. 2014 22:10
Re: Bariku,
netrapte ho.. vždyť ten člověk evidentně trpí...
;-)
8. 10. 2014 21:08
Re: Bariku,
.... ty si hlavně musíš přát, aby FCA existovalo co nejdýl.... dává to tvému životu totiž velký smysl.... :-O
8. 10. 2014 21:03
Re: Bariku,
Někdy stačí si přečíst výroční zprávu firmy aby se zjistilo, proč má firma dluhy, do čeho investuje a investovat bude. Některé automobilky jsou i desetkrát více zadlužené než Fiat a prodávají jen třeba dvakrát více. Co je tedy lepší?