Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat ukáže nové Bravo v listopadu

Diskuze (34)
Dlouho očekávaný nástupce Fiatu Bravo se předvede ještě letos, Italové ho odhalí šest a půl roku od uvedení současného modelu.

Fiat Bravo s typovým označením 198 příliš neprorazil. Vznikl v době nejtěžší, proto automobilka použila existující techniku předchozího modelu Stilo a zaměřila se hlavně na design a marketing. Obojí zpočátku fungovalo, proti novějším konkurentům ale Bravo odolávalo stále obtížněji. Zvlášť, když se nedočkalo žádného viditelného faceliftu a nabídka zůstala po celou dobu u jediné karoserie – pětidveřového hatchbacku.

Nová generace, která bude odvozena od Fiatu Viaggio a Dodge Dart, se ukáže ještě letos. Máte radost? Netěšte se předčasně… Toto načasování se totiž týká Číny, kde se nové Bravo začne prodávat začátkem roku 2014, v roce 2015 se přidá výroba v Brazílii.

Co se Evropy týká, Fiat se už opakovaně nechal slyšel, že Bravo přímého nástupce nedostane. Místo něj chce italská automobilka nabídnout crossover po vzoru Nissanu Qashqai – tedy zřejmě připravovaný model 500X. Přesto se nové Bravo bude nejspíš vyrábět doslova na hranici Evropy. Turecká továrna Tofas totiž už dříve potvrdila, že v roce 2015 nahradí Lineu novým modelem, který bude mít dvě karosářské verze. Že by evropská verze Viaggia a příštího Brava? Na vyřešení této otázky musíme ještě pár měsíců počkat.

Diskuze (34)
Avatar - ludeco
25. 11. 2013 12:19
Tipo, Regata...
Proč všichni dáváte dohromady Tipo a Regatu? Vždyť Regata je o generaci starší auto, dvojče Ritma! Tipo mělo Tempru, a nemyslím, že by to byla nepovedená a neúspěšná dvojice. Jen to trochu víc hnilo, ale to je otázka současnosti :-) Ale co se týče prostoru v autě, designu, a jízdního projevu, nemám s tím žádný problém. Na podvozku Tipa vyjelo skoro celé portfolio Fiatu od konce 80. let do milénia, Punto, Bravo, Brava, Marea, Barchetta, Coupé, Lancia Delta II, Dedra, Ypsilon, Alfa 145/146/155... a po evoluci i jiná auta (Alfa 147/156/GT, Alfa GTV/Spider, Lancia Lybra - tyhle všechny auta mají podvozek více či méně technicky vycházející z Tipa)...
26. 5. 2013 18:05
Fiat v minulosti a dnes....
Pravdu mají ti, kdo říkají, že Fiat nižší střední uměl. To je pravda, ještě Mirafiori a Argenta byly docela dobrý auta. Pak ale přišlo Tipo a Regata a od té doby jde všechno šupem dolů. Bravo (současné) nebylo zázrak ani v době svého vzniku (pamatuji, jak tady sice v této diskuzi chybějící wolff a jemu podobní tvrdili, jak to natře golfu, ale to jen tak na okraj...), protože jak tady někdo výše poznamenává, bylo vyvinuto za cca 22 měsíců. Aktuální Bravo je překapotované Stilo, které "muselo" být, protože krize pro Fiat začala ještě v době, kdy všechny ostatní automobilky (a nejen v Evropě) zvyšovaly vžýrobu, zisky i plány, jako je tomu dneska v Číně....a krizový manažer Marchionne potřeboval (bylo to jeho zadání) ukázat nové auto jako ukázku životaschopnosti hluboce krizové značky.

Rad, co by měl Marchionne udělat, jsou plné diskuze tady na AUTO.cz (hlavně v tom sice vynikají nekritičtí fandové, ale dost často si přisadí i normální diskutující), co tady ale nikdo panu účetnímu neporadí, kde na to všechno má vzít peníze. On ten vývoj totiž stojí čím dál tím víc a pokud se jednoho typu auta neprodá za šest let tak 60 tisíc kusů ročně, tak je prodělečné. Občas některá značka má prodělečný jeden typ a zbylé to zadotují, ale u Fiatu a spol. v Evropě snad dneska už nevydělává ani ta 500ka nebo Panda. A když se k tomu přidá totálně prodělečná Alfa a v Evropě vyráběné "zbytky" Lancie, tak prostě platí, že na holé dlani chlup nenajdeš a Marchionnemu nezbývá, než to flikovat, jak se dá, kombinovat a přeznačkovávat produkci Chrysleru a v Evropě to tlumit, jak se dá. Nakonec, ona zpráva, že by se vedení Fiatu mohlo přesunout do USA tak úplně od věci není - tam je totiž už dneska hlavní stan, alespoň co se týká produkce a vývoje, v Turíně to už není.
Avatar - twistedTSD
25. 5. 2013 12:54
Re: Fiate, Fiate!
Dart hatchback - přesněji Viaggio hatchback - má být dokonce již v blízké době představen.
Avatar - escorpion
25. 5. 2013 12:49
Re: Musí niečim preraziť
Súhlas :yes:
Avatar - escorpion
25. 5. 2013 12:48
Re: Šest a půl roku produkce není zas tak dlouhá doba
Možno Vám to stačí, ale predajca potvrdil, že je to menšie ako stilo. Absencia kombi v tejto triede ?