Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Ellezero (L0): Nástupce Fiatu Idea na prvních snímcích

Jiří Červenka
Diskuze (7)
Výroba nového mini-MPV bude probíhat v Srbsku.

Fiat v roce 2012 zahájí výrobu nového malého MPV, které nahradí model Idea a již nevyráběnou Multiplu.

Nový automobil bude znamenat konec i pro Lancii Musa, která je postavena na stejném základu jako Fiat Idea.

Chystané mini-MPV zatím nemá definitivní jméno, ale pouze interní označení Ellezero (L0). O jeho výrobu se postará továrna Fiatu v Srbsku, kde se dříve vyráběly vozy značky Zastava.

Automobil bude primárně určen pro evropské trhy včetně Ruska, Fiat se však nechal slyšet, že by se v budoucnu mohl prodávat i v USA.

Délka malého rodinného vozu se bude pohybovat mezi 4,1 a 4,25 metru. Fiat Idea je kratší, jeho délka činí 3.930 mm. Je takřka jisté, že pod kapotou vozu se objeví i úspěšný dvouválec TwinAir o objemu 900 cm3, který se poprvé objevil ve Fiatu 500, již brzy však bude dostupný i v Puntu, nové Pandě nebo Alfě Romeo MiTo.

Tvary automobilu navážou na menší model 500, v prodeji budou dvě varianty – pětimístná a větší sedmimístná. Světová premiéra Fiatu Ellezero je očekávána na ženevském autosalonu v březnu 2012.

Továrnu v srbském městě Kragujevac Fiat provozuje spolu se srbskou vládou. Turínský výrobce v tomto podniku vlastní 67% podíl, ještě do konce roku tu Fiat investuje 850 milionů euro.

Prodej Fiatu Idea byl na českém trhu ukončen na konci roku 2005. Důvodem byly neuspokojivé prodejní výsledky. Na domácím italském trhu se Idea prodává dodnes. Existuje i verze pro Jižní Ameriku, loni byla představena její nová podoba.

Jiří Červenka
Diskuze (7)
Avatar - twistedTSD
25. 1. 2012 18:09
Re: Ellezero
Také se obávám co z toho vyleze...
25. 1. 2012 13:13
Re: Ellezero
Pokud seženeš VW nebo Forda odpovídající výbavou Fiatu za menší peníz, dej vědět!!!
To je hloupost, co jsi napsal... Musíš totiž rozlišovat normální trh a český trh. Tam je problém - to, co Fiat nabízí v ČR je katastrofa. Potom s Tebou budu souhlasit, že si ho koupí jen nadšenec.
Avatar - sendador
25. 1. 2012 12:14
Re: Ellezero
Zrovna Linea i Croma mi prijdou vzhledove OK, stejne tak i Bravo, GP (ne to strasny Evo) nebo Idea. Panda i 500 v tride malych aut jsou roztomile, ale placat legracni vzhled petistovky na relativne velke auto asi nemuze dopadnout moc dobre.
imho je nejvetsim problemem soucasnych Fiatu cena, ktera je oproti konkurenci (Renault, korejci) hodne vysoka. Fiata za cenu VW nebo Forda si koupi jen nadsenec znacky
25. 1. 2012 10:19
Re: Ellezero
Az sa to bojim napisat, ale myslim, ze problemom dnesnych Fiatov (nie vsetkych) je dizajn, presne to, co sa doteraz povazovalo za ich vyhodu. Aspon u mna cela Lancia nema sancu, nove Alfy z predu vyseraju ako vevericky a koaly (Mito a Giulieta), o Multiple skoda hovorit, predaje Stila hovorili same za seba a podobne aj Linea a Croma. Bravo je celkom ok, ale chyba mu kombi.
V EU proste letia konzervativne a trvanlive tvary ala VW. Qashqai vyzera seriozne a tak sa aj predava a kde je Sedici? Kazdy chce seriozny kombik s vysokym pontonom ala Passat a Octavia a nie nejake kudrlinky a vysoke okna na Crome.
25. 1. 2012 08:38
cena
No jsem zvědavej jestli to zase jako obvykle podělají cenou. Ta kratší verze nemůže stát víc, než korejci, nebo C3 Piccaso.