Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Sedici: 4x4 je přece 16 (první fotografie)

Ondřej Láník
Diskuze (52)
Nejnovější Fiat se jmenuje jednoduše a vtipně Sedici, čili česky šestnáct. Nová malá čtyřkolka se představí na letošní Bologna Motor Show.

Nejnovější Fiat se jmenuje jednoduše a vtipně Sedici, čili česky šestnáct. Nová malá čtyřkolka se představí na letošní Bologna Motor Show, na začátku prosince.

Fiat Sedici je výsledkem úzké spolupráce Fiatu a Suzuki. Oba výrobci budou nabízet příbuzné modely pod svými jmény a s vlastní identitou. Karosérii šestnáctky navrhl Giorgetto Giugiaro a jak je vidět z prvních zveřejněných fotografií, jde o další derivát nového designérského tvarosloví Fiatu. Výrazné masce sekundují daleko a vysoko do stran vytažené přední světlomety. Přední a zadní nárazník je dole opatřen ochranným krytem, který vozu dodává SUV-look. Na plastovou spodní část nárazníku navazují ochranné lemy blatníků a oplastování boků automobilu do lehkého terénu.

Vzadu jsou rozměrné koncové svítilny, opět s výrazným přesahem do boků, což je však jen a pouze designérská hříčka, bez opravdového účelu. Krása má, podle Italů, své místo i v terénu.

Malé SUV má vnější rozměry 4,12 x 1,76 x 1,62 m podobné novému Grande Puntu (4,03 x 1,69 x 1,49 m) a takřka shodný rozvor 2,5 m (Grande Punto 2,51 m). Automobil obouvá šestnáctipalcová kola s pneumatikami 205/60 R16. Ve výbavě nalezneme čtyři airbagy, ABS, EBD i ESP, za příplatek budou dodávány hlavové airbagy. Základní objem zavazadlového prostoru činí 270 l, po sklopení zadní lavice má být k dispozici 670 l.

V nabídce budou zpočátku dva motory. Zážehová 1.6 (78 kW, 145 Nm) udělí Fiatu Sedici nejvyšší rychlost 170 km/h, vznětový Multijet o objemu 1910 cm3 dává výkon 88 kW a točivý moment 280 Nm při 2050 ot./min. Sedici se vznětovým agregátem je rychlejší (nejvyšší rychlost činí 180 km/h) a bude zřejmě také úspornější (přesná data zatím nejsou znána). Pohotovostní hmotnost činí 1250 kg u zážehové verze, diesel je asi o 100 kg těžší.

Pohon všech kol je řízen elektronicky a řidiči nabízí 3 pracovní režimy. Pro běžné silnice je určen mód s výhradním pohonem přední nápravy, do lehčího terénu je možno zařadit plynulé rozdělování momentu v závislosti na prokluzu kol, v náročnějších situacích pak lze uzamknout poměr momentu přenášeného jednotlivými nápravami. Světlá výška Fiatu Sedici činí 190 mm.

Příchod na trh lze očekávat v průběhu roku 2006.

Ondřej Láník
Diskuze (52)
22. 11. 2005 19:06
SEDÍCÍ BÝK
Tak to je evropská šleha... konečně se zase Evropa hnula... směrem, kterým to začíná vanout... Pět... co pět... deset délek (na velikosti záleží) před jinejma... Jásám... Tak Bravo EVROPO, BRAVO FIAT, BRAVO ŠESTNÁCTKO :yes: :yes: